Oldalak

2011. november 18., péntek

A mi kis baráti borvacsoráink


Tavaly ősszel ilyen tájban felhívott minket egy kedves barátunk és felesége, hogy borvacsorát rendeznek otthon, náluk. Összesen 6 pár vett részt rajta:  mindenki elkészítette otthon a rá jutó fogást és beszerzett két üveg, hozzá illő bort. Aztán szépen kirittyentettük magunkat, a fazékkal, lábossal, tepsivel, kinek mi, és a két üveg borral megjelentünk a barátainknál, ahol szépen terített, gyertyafényes asztal várt minket.
A feladat az volt, hogy a lányok bemutatják az általuk elkészített ételt, a fiúk pedig a hozzá választott borról mesélnek. Volt még egy szabály: a párok nem ülhettek egymás mellett és minden fogásnál helyet cseréltünk. Ez főleg akkor izgalmas, ha több, egymást nem ismerő ember kerül egymás mellé.
A köszöntő ágyas/mézes/kisüsti után mi lányok a konyhában gyülekezünk és bekukkantunk egymás fazekába, a srácok meg közben a harmadik aperitivet töltik ki maguknak. Majd jönnek a kiselőadások az ételekről és a borokról: hideg előétel, meleg előétel, leves. Itt tartunk egy kis pihenőt. Egyrészt már semmi nem fér belénk, mert a hideg előétel is olyan finom volt, hogy már azzal majdnem sikerült jóllakattuk magunkat. Nagyon kell türtőztetnie magát az embernek. Másrészt a főételekhez általában szükségük van a készítőnek egy kis időre. Amíg elkészül a könnyű főétel, addig a többiek beszélgetnek, táncikálnak, friss levegőt szívnak.
Majd jön a második felvonás, az est fénypontja, a két főétel, 11 körül pedig a finálé a desszerttel. Majd az est folytatódik öröménekléssel, örömzenéléssel, örömtáncolással, dumcsizással, egészen addig, amíg a sofőr meg nem érkezik, hogy hazaszállista az illuminált vendégeket a saját autóikon. Mert olyan nincs, hogy az egyik nem iszik, mert vezet. Ez kizáró ok. :) Másik kizáró ok a gyermek jelenlét. Ez szigorúan hmm..  lazulós, felnőtt buli. ;)



A képek egy nyári borvacsorán készültek, ami pont a zimankós júniusra esett. Volt egy kis tábortűz is, hogy meg ne fagyjunk. A beszámolót szándékosan hagytam mostanra, mert szerintem igazán  a hideg, téli, behúzódós időszakban esik jól az embernek egy ilyen esemény.
A nyári menüre csak részleteiben emlékszem. Én voltam a desszert felelős, pavlovát csináltam rózsavizes málnaszósszal és  házi vanília fagyival, amit még itthon lefényképeztem, íme:



A legutóbbi viszont élénken él az emlékezetemben, ismertetem is a menüt, kapaszkodjatok:

1. hideg előétel: nyers zöldségek padlizsános, diós sajtkrémes és körözöttes mártogatóssal
2. meleg előétel: fokhagymával, körtével és dióval grillezett camembert
3. leves: sütőtök krémleves
4. főétel: muskotályos, tejszínes rókagomba spagettivel
5. főétel: grillezett lazac citromos snidling mártással és rozmaringos párolt sárgarépával
6. főétel: narancsos szarvascomb erdei gyümölcsmártással
7. desszert: tiramisu mandulás borral

Khmm, nem kommentálom... :))))

Ennél zseniálisabb baráti összejövetelen eddig még soha nem voltam. Az eleje elegáns, emelkedett, izgalmas, majd átcsap cipő lerugós, asztalon táncolós féktelen buliba. Januárban mi leszünk a házigazdák!

3 megjegyzés:

  1. Lehet rá jelentkezni? ;)
    Nálunk a társasozós partik szoktak hasonló módon telni: evészet, játék, közben ivászat, beszélgetés...

    VálaszTörlés
  2. Judyt, szervezz egyet magatoknak! ;)

    VálaszTörlés
  3. De jó is lehet az ilyen baráti összejövetel... Már annak, akinek vannak barátai is.:)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails