Oldalak

2010. december 13., hétfő

Juhtúrós pogi


Nincs annál jobb, mint a farkasordító hidegben az ember befészkeli magát a fotelba egy puha takaróval meg egy jó könyvvel és a keze ügyébe készít egy forró teát, meg néhány szem frissen sült pogácsát. Az én kezem egyelőre még a bilibe lóg. Két, mindenre elszánt gazfickó mellett ez kivitelezhetetlen. Úgyhogy marad a közös pogácsa szaggatás, tésztával való gyurmázás, a tészta észrevétlen elcsenése és a konyha háborús övezetté való átalakítása, majd visszaalakítása konyhává. A pogácsát pedig imádom, főleg, ha jó sok vaj van a tésztájában, úgyhogy időnként nekiveselkedem.  De még nem adtam fel a reményt... :) Fotel, takaró, könyv....

Ha kelt tésztát készítek, akkor szinte minden esetben hidegen kelesztem. Ennek több előnye is van: este begyúrom (vagyis a kernyérsütővel végeztetem el a melót), másnap nyújtom, a dagasztás és a nyújtás között simán eltelik akár 12 óra is, így nem kell zsonglőrködnöm az idővel és nem kell aggódnom, hogy túlkel a tésztám. A tészta jóval több zsiradékot és folyadékot elbír, mert mire megkel addigra jól megkeményedik és így már gyerekjáték a vele való foglalatosság, alig kell lisztezni. Gyönyörű, sima tészta lesz belőle, nem lesz "kráteres", ami úgy hiszem, hogy a sok zsiradéktól lesz.Az ilyen tészta dagasztását jobb valamilyen géppel elvégeztetni, mondjuk a kézimixer dagasztókarjával, de még jobb a kenyésütővel.

Hozzávalók

500 g finomliszt
250 g puha vaj
250 g túró
125 g bryndza
2,5 dl tej
4 dkg v. 1 cs szárított élesztő
1,5 tk só
2 tojás
1 tk cukor

A tejből kb. fél decit meglangyosítok, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. (Én a szárítottat is felfuttatom, aki ahhoz van szokva, hogy beleszórja a tésztába, nyugodtan tegye továbbra is így.) 1 tojást és az összes többi hozzávalót bepakolom a kenyérsütőbe, beleöntöm a felfuttatott élesztőt is,  beállítom a dagasztóprogramot és hátradőlve nézem, ahogy a kenyérsütő elvégzi helyettem a piszkos munkát. :D Ha kész a dagasztás, akkor átteszem egy tálba, letakarom egy konyharuhával és beteszem a hűtőbe. A dagasztóprogram alatt melegszik annyit a tészta, hogy meg tudjon kelni a hideg ellenére is. Aki dagasztókarral csinálja, az melegítse meg egy kicsit a hozzávalókat a mikróban. A liszt nagyon jól tartja a meleget.
Ha kétszeresé re megkelt a tészta és jól kikeményedett, akkor enyhén lisztezett felületre borítom, gyorsan kinyújtom, mert ahogy melegszik, úgy kráteresedik a tészta és nekem úgy nem tetszik. No meg egyre nehezebb vele dolgozni. Sütőpapírral kibélelt sütőlemezre teszem őket távol egymástól. Majd bekapcsolom a sütőt kb. 50-60 fokra (mechanikus sütőkön az a pont, ahol bekapcsol a sütő), alsó-felsőre állítom és betolom őket kelni. (Nem bírom kivárni, hogy a hideg tészta szobahőmérsékleten megkeljen :D. ) Majd kiveszem őket és feltekerem a sütőt 180 fokra. Addig felverem a másik tojást és megkenem vele a pogik tetejét. Ha elérte a sütő a kívánt hőfokot, betolom az egyik tepsit és világos színűre sütöm. 


Na, ez most egy elég "testreszabott" recept ismertetés volt. Mindenki térjen el tőle nyugodtan, még a mennyiségeket illetően is. Én egyébként sosem tartok be semmilyen receptet még sütemények esetében sem. Pogácsánál mindig fél kg lisztből és 25 dkg vajból indulok ki, ehhez pakolom a többit, mikor mi van itthon, pl. maradék sajt, bontott tejföl, maradék túró stb. Ha netán nem hidegen kelesztem, akkor kevesebb folyadékot használok, amit folyamatosan adagolok a dagasztás alatt. Nyugodtan kísérletezzen mindenki, elrontani nem lehet. 1 kocka/cs élesztő tuti megemel egy fél kg lisztet tartalmazó tésztát.

3 megjegyzés:

  1. Na, akkor máris társulok a bilibe lógatáshoz.
    Pogácsa jöhet, kéne valamit reggeliznem.

    VálaszTörlés
  2. Hát vagyunk még így egy páran. :)

    VálaszTörlés
  3. De szép!
    Imádom a pogácsát!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails