Múlt héten még volt medvehagyma a piacon, meg már beindult a spárga szezon, úgyhogy nem is gondolkodtam sokáig azon, hogy mi legyen ebédre, csináltam egy szép zöld "tortát". Hátha a kisebbik, zöldséget nem evő, ámde tortát annál inkább kultiváló gyermekem is ráharap. Nem azt mondom, hogy rávetette magát és két kézzel tömte volna a szájába, de legalább majszolgatott belőle. Sajnos a medvehagyma szezon idén véget ért, érdemes lehet esetleg zöldhagyma szárral kipróbálni, márcsak a színe miatt is: fantasztikusan élénk színe volt!
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vajfél dl hideg víz
1/2 tk só
1 csokor medvehagyma/1 csokor újhagyma szárastul
2 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt3 tojás
1 dl tejszín
1 dl tej
2 ek étkezési keményítő
só, bors
A sütőt 180 fok légkeverésre kapcsoltam és a kerámia sütőedényt egy kicsit kivajaztam. A tésztát nagyjából kinyújtottam a formának megfelelően és a sodrófára feltekerve belefektettem az edénybe. ( Én mindig magas peremet hagyok, mert nagyon szeretjük a ropogós szélét.) Villával megszurkáltam a tésztát, majd ráfektettem egy sütőpapírt és beleszórtam a vakon sütéshez használt lencsét. Betoltam a sütőbe és amikor a széle már halvány pírt kapott, kiemeltem a sütőpapírt a lencsékkel együtt, majd így sütöttem egy kicsit tovább csak annyira, hogy megszikkadjon a tészta felülete.
Közben a nagylyukú reszelőn lereszeltem a sajtot, nekem épp trappista volt otthon. Egy kancsóba ütöttem a tojásokat, beleöntöttem a tejet, a tejszínt, hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát, az áttört fokhagyma gerezdeket és a keményítőt. Sóztam borsoztam és merülőmixerrel jól összeturmixoltam az egészet. Amikor a tészta félig megsült, ráöntöttem a keveréket, megszórtam a sajt 2/3-val és elrendeztem rajta a megfőtt spárgát, majd megszórtam a maradék sajttal. Visszatoltam a sütőbe és szép pirosra sütöttem.
ú, de klassz.
VálaszTörlésKöszi Évi!
VálaszTörlésNagyon guszta, én még sosem ettem ilyent.
VálaszTörlésKati, ez egy egyszerű omlós, sós tészta sajtos töltelékkel. Akár tövisaljú gombával is kipróbálhatod.;)
VálaszTörlésGyönyörűek a fotók, én is sokszor készítek ilyesmit, nem lehet megunni!:)
VálaszTörlésKöszönöm Erika!
VálaszTörlés