Ezt a sütit megint a szülinap utáni vágyódás okán követtem el. A tésztája egy egyszerű bögrés-mákos recept, a citromos bodzakrém pedig úgy került bele, hogy el kellett már használnom a kinyitott citromos bodzadzsemet. A bodzaszörp készítésnél én nem dobom ki a virágokat a ciromkarikákkal együtt, hanem kihalászom belőle a szárakat, a cirtomot összevágom és egy kis cukorral dzsemet főzök belőle. Kenyérre nem szoktam kenni, de fagyi alapnak, krémekbe tölteléknek egyszerűen tökéletes! Lehet helyettesíteni bármilyen más savanykás dzsemmel is. A cukorszórás nem igazán illik a képbe, de a srácok ragaszkodtak hozzá :D.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 bögre darált mák
10 dkg aszalt meggy
1 bögre finomliszt
3 tojás
1/2 bögre cukor
12,5 dkg puha vaj
1/2 pohár (75g ) natúr joghurt
1/2 csomag sütőpor
10 dkg aszalt meggy
1 bögre finomliszt
3 tojás
1/2 bögre cukor
12,5 dkg puha vaj
1/2 pohár (75g ) natúr joghurt
1/2 csomag sütőpor
A krémhez
25 dkg natúr krémsajt (pl. BUKO)
1/2 pohár natúr joghurt,
3-4 ek. citromos bodzadzsem
cukor ízlés szerint
3-4 ek. citromos bodzadzsem
cukor ízlés szerint
A sütőt 180 fokra melegítem. A tortaformát kivajazom, kilisztezem. A lisztet, a mákot és a sütőport összekeverem. Az aszalt meggyet késsel, vágódeszkán felaprítom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem és félreteszem a hűtőszekrénybe. A vajat a cukorral habosra keverem és egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. A joghurt felét hozzákeverem és beleszórom az aszalt meggyet. A lisztes keveréket is hozzáadom, majd egy kézi habverővel a felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatom. A masszát a tortaformába öntöm és kb. 40 perc alatt készre sütöm. Tűpróba!!!
Ha megsült a tészta, kiveszem, a gyűrűt leveszem róla és kihűtöm. Amíg hűl, elkészítem a krémet is. Ami nem jelent mást, mint hogy a krémsajtot, a joghurtot és a dzsemet összekutyulom :D. A joghurtot azért tettem bele, hogy a sajt enyhe sós ízét a savanykás felé toljam, illetve hogy lazítsam, mert elég tömény ez a krémsajt. A dzsem cukortartalmától függően mehet bele egy kis cukor is. A kihűlt tésztát vízszintesen félbevágom, megkenem a krémmel és ráteszem a másik felét is. Ha lett volna több krémsajt itthon, akkor még kívül is bevontam volna a tortát. A fotón jól látszik, hogy én nem aprítottam össze a meggyet, emiatt nem lehetett szépen szeletelni, mert a meggyet nem vágta át a kés, hanem nem túl szépen kiszakította.
Nagyon jól sikerült egyébként ez a kis improvizáció, a férjem sajnálta, hogy nem szeptember 17-e előtt jutott eszembe és kár, hogy nem ez lett az én segítsütim :D.
Ha megsült a tészta, kiveszem, a gyűrűt leveszem róla és kihűtöm. Amíg hűl, elkészítem a krémet is. Ami nem jelent mást, mint hogy a krémsajtot, a joghurtot és a dzsemet összekutyulom :D. A joghurtot azért tettem bele, hogy a sajt enyhe sós ízét a savanykás felé toljam, illetve hogy lazítsam, mert elég tömény ez a krémsajt. A dzsem cukortartalmától függően mehet bele egy kis cukor is. A kihűlt tésztát vízszintesen félbevágom, megkenem a krémmel és ráteszem a másik felét is. Ha lett volna több krémsajt itthon, akkor még kívül is bevontam volna a tortát. A fotón jól látszik, hogy én nem aprítottam össze a meggyet, emiatt nem lehetett szépen szeletelni, mert a meggyet nem vágta át a kés, hanem nem túl szépen kiszakította.
Nagyon jól sikerült egyébként ez a kis improvizáció, a férjem sajnálta, hogy nem szeptember 17-e előtt jutott eszembe és kár, hogy nem ez lett az én segítsütim :D.
Anyááám!!! szombat éjszaka ilyen merényletet elkövetni szegény olvasó ellen...nahát, mennék egy szeletért hozzád szívesen!
VálaszTörlésNem kell sietned, a torta sajnos már két hete a múltté. :(. De nekem is sokszor eszembe jut, ha újra megsütöm, feltétlenül szólok Neked! ;)
VálaszTörlésNagyon jól mutat ez a süti, és biztosan finom is...:)
VálaszTörlésElárulnád, hogy hol ehet kapni citromos bodzadzsemet?
üdv.
Szia K.Sz!
VálaszTörlésNem tudom, hogy hol lehet kapni, én magam csináltam még amikor a bodzaszörpöt készítettem.
nálunk is nagy favorit a máktorta, volt, hogy nem érte meg a másnapot. :) Én csak sk eperlekvárral kentem meg, de tekintettel a citromimádatomra, legközelebb így fogom készíteni! csúcsfinomnak tűnik :))
VálaszTörlés