2010. november 2., kedd
Mogyorós-gyömbéres sütőtök torta
A gyerekeimnek állandóan a születésnapjukon és a szülinapi tortájukon jár az eszük. Egy nap legalább egyszer megkérdezik, hogy mikor lesz már végre szülinapjuk. Meg, hogy milyen tortát süssek nekik a szülinapjukra. Úgyhogy ha sütit sütök, akkor legtöbbször a kerek kapcsos tortaformát veszem elő és biztos, hogy kutyulok hozzá valami krémet is. Meg egy kicsit kicsinosítom, ez most mogyorós habcsók díszt kapott. Adva volt a hűtőben egy darabka sütőtök, meg egy darab gyömbér és az Aldiból jó áron beszerzett sok csomag darált mogyoró. Előkaptam valahonnan egy répatorta receptet, amiből némi átalakítással egy sütőtök torta kerekedett.
Hozzávalók:
A tésztához
400 g reszelt sütőtök
200 g barna cukor
150 ml étolaj
4 db nagy tojás
250 g liszt
100 g darált mogyoró
1/2 cs sütőpor
1 darab reszelt gyömbér + egy késhegynyi őrölt gyömbér
100 g durvára tört fehé rcsoki
A krémhez
500 g mascarpone
2 cs bourbon vaníliás cukor
ízlés szerint porcukor
A habcsókhoz
60 g tojásfehérje, ez kb. két tojás
60 g darált mogyoró
60 g porcukor
Először a habcsókot készítettem el. A sütőt előmelegítem 160 fokra, a tojásfehérjét félig felverem, majd fokozatosan hozzáadom a porcukrot. Amikor jó kemény már a hab, egy fakanállal beleforgatom a darált mogyorót is. Habzsákba töltöm és szilikonos sütőpapírral leterített sütőlemezre nyomok kb. 3 cm átmérőjű korongokat. Néhány perc alatt kiszárítom őket, úgy, hogy csak az alján legyen egy enyhe pír. Nekem ez az adag kicsit ráncos lett. Felemelkedés után összeesett. :(
A sütő marad 180 fokon. A tortaformát kivajazom, kilisztezem. A fehér csokit nagyobb darabokra töröm és bedobom a mélyhűtőbe. A lisztet elkeverem a darált mogyoróval és a sütőporral. A tojásokat felverem a cukorral és fokozatosan hozzáadom az étolajat. Beleteszem a sütőtököt és a gyömbért is. A fehér csokit fűszeraprítóban összezúzom és ezt is hozzáadom. Majd beleszórom a lisztes mogyorós keveréket és egy kézi habverővel óvatosan összeforgatom. Beleöntöm a formába és kb. 50 perc alatt készre sütöm. A végén tűpróbával ellenőrzöm. Jó kis tömény tészta lesz.
Ha megsült, kiveszem a formából és kihűtöm. Addig a mascarponet összekeverem a vaníliás cukorral és kb. 2 ek porcukorral. A kihűlt tortát félbevágom és a krém 1/3-ával megtöltöm, a maradékkal pedig bevonom és szépen elrendezem rajta a habcsókokat.
Pilatesen a csajok kiprovokáltak maguknak egy kis sütit, úgyhogy vittem belőle. Jól megkapták! :D
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Gyönyörű lett a tortád! Biztos istenien finom is!? Nagyon ügyes vagy!! :-DDD
VálaszTörlésHű, ez jól sikerült! Isteni lehet.
VálaszTörlésolyan szep ez a tortatal! megkerdezhetem, hogy hol vetted?:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Ilyen körülmények között nem csodálom, hogy mindig szülinapozni akarnak a gyerkőcök. :)
VálaszTörlésMindenkinek köszönöm!
VálaszTörlésVártam már a tortatálas kérdést :D. Moha és Sáfrány, nem igazi tortatál az! :D Hanem egy porcelán kerek tál az ikeából és a cukortartóm fejjel lefelé :))))).
smarta szervírozótányér: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60144538
bruhhahha én is így szoktam használni az asztal közepre :) :) :) istenien néz ki!!!!!!! mikor randizunk???? :) :)
VálaszTörlésHejj, de finom volt ez a torta! :D Ezért (is)érdemes tornára járni...
VálaszTörléskoszonom! szuper megoldas, nagyon meno vagy! ;)
VálaszTörlésNa, mondtam én, hogy finom, a beépített emberem is igazolta. :D
VálaszTörlés