MMM, azaz meggyes-mákos marcipános fagyi. A VKF-et pedig gondolom nem kell magyaráznom, ha neadjisten valaki mégsem tudja, hogy mi az, itt megnézheti. Aha, most látom, kicsit korán tettem közzé, remélem, ezért nem leszek kicsapva. :)
Na, visszatérve a fagyira, ebbe került bele az a bizonyos tavalyi meggybefőtt. De még előtte az történt, hogy egyik nap a Ferenciek terén leszállva a hetes buszról, a Petőfi Sándor utcán céltalanul bandukolva esküvői gönc ( az ódrihepbörn ruhám mégsem fog rám jönni, hiába 2x szültem és öregszem, no meg leginkább az a rám gyógyult öt kiló felesleg) nézelődés közben betévedtem egy fagyizóba, ahol is megakadt a szemem a meggyes-mákos-marcipános fagyin. Muszáj volt megkóstolnom és a kóstolás után itthon reprodukálnom, ugyanis elég gyengén muzsikáltak benne az ízek, ám a cukor mindent vitt, ahogy mostanában trendi...Hazaérve elő is kaptam a befőttet, meg egy kis maradék mákot és marcipán helyett - ezen a ponton kénytelen voltam csalást elkövetni - a mandula kivonatot.
2 kis doboz tejszín
10-15 dkg darált mák2 nagy meggybefőtt (vagy friss meggyből készült dzsem)
kb. 3-4 ek cukor
mandula kivonat vagy marcipán
kb. fél dl tej
A meggybefőttet jól lecsöpögtettem, botmixerrel kicsit áttörtem és még be is forraltam, azért, hogy minél kevesebb víz kerüljön a fagyiba, mert nem szeretem, ha ropognak a jégsziklánkok a fogam alatt. A tejet felforraltam 3 ek. cukorral és beletettem a mákot, kicsit főztem őket együtt, majd elzártam és lehűtöttem. Miután kihűlt a mák és a meggy is, felvertem a tejszínhabot és óvatosan összeforgattam őket, majd belecsöpögtettem úgy 2 tk mandula kivonatot. Kicsit még utána cukroztam és betettem a mélyhűtőbe jól lehűteni. Még fagyás előtt áttettem a fagyigépbe, majd még a fagyigépes fagyasztás után a mélyhűtőből kivéve 1-2 alkalommal a botmixerrel is átdolgoztam, hogy minden jégszilánk összetörjön. A hozzávalók mennyisége nem pontos, de nem is kell annak lennie, mindenki kedve és ízlése és lehetősége szerint adagolja a hozzávalók mennyiségét. Ha lett volna marcipánom, akkor azt lefagyasztottam volna előzőleg és a fagyiba reszeltem volna a nagylyukú reszelőn.
Tudtam, tudtam. Tegnap meggyet kellett volna venni a piacon s nem cserkót. de szétnézek a pincében, hátha.
VálaszTörlésarra amúgy kíváncsi voltam, hogy a mák daráltan kerül bele vagy se. most megtudtam.
(csak 5 kiló fölösleg? hozzám képest boldog ember).
Juj, de fini, de fini :))
VálaszTörlésszia,
VálaszTörlésszívesen kipróbálnám én is... két kérdésem lenne: kis doboz tejszín hány ml-es? és a két nagy meggybefőtt mennyi friss meggynek felene meg?
köszi a segítséget és ezúton is gratulálok az oldaladhoz, gyakori látaogató vagyok erre :-)
Noja
"Lenyúltad" az ötletemet :) Én is mákos meggyes fagyiban gondolkodtam, de mindeddig nem volt időm nekiállni, hogy a gondolatot megvalósítsam ;) Bár az én agyamban a fagyi inkább volt mákos, meggyes öntettel, ahogy látom nálad inkább a meggy dominál. Nagggyon guszta!!!!
VálaszTörlésHuh, ez elképesztően klassz lehet!
VálaszTörlésKöszi Csajok!
VálaszTörlésNoja, 200 g-osak a kis tejszínek, szerintem minden gyártónak van ekkora kiszerelésben. A meggyet illetően én 1 kg-ból csinálnék dzsemet.
Judyt, mivel befőttből csináltam, jelentősen veszített a meggy az aromájából, így nálam is a mák dominál.
köszönöm, hétvégén ki is próbálom!
VálaszTörlésNagyon guszta, én is lenyúltam :)
VálaszTörlés