Oldalak

2011. július 3., vasárnap

Zöldfűszeres morzsában sült lazac snidlinges újkrumplival


Milán fiam hajlamos néha meg nem történt eseményeket is előbányászni a szöszke fejéből. Legutóbb pl. azzal állt elő, hogy rózsaszínes halat evett a papájánál és milyen finom volt. Hát ez azért nem történhetett meg, mert ő sem szereti a halat, ahogy én sem. (Nyilván ő azért nem eszi, mert én nem nagyon  adtam neki...) Ez azért nem minden halfajtára áll, általában megeszem a halat, néha már szeretem is, de keveset csinálok itthon. Remélem, eljön az az idő, amikor megszereti. Na mindegy, kihasználtam az alkalmat, és megmutattam neki a mélyhűtőben hibernálódó lazacfiléket, ő pedig mosolyogva nyugtázta, hogy igen, ilyet evett a papánál. Úgyhogy a szombati ebéd lazac volt. Milán egy falatot sem evett belőle. :(  Pedig nagyon ízletes lett. Szó, ami szó,  kicsit nehezen csúszott.  Kellett volna még mellé valami jó kis mártás, pl. hollandi, vagy fehér vajmártás, de már nem fért bele az időbe. Sokat ittunk evés közben. El ne felejtsem, nem zsemlemorzsával csináltam, hanem a maradék pankoval és volt még néhány szem koktélparadicsomom, azt is mellé tettem.

Mi minden kell hozzá?


4 lazac filé
20-25 dkg morzsa vagy panko
1 marék friss, vegyes zöldfűszer: petrezselyem, kakukkfű, snidling, rozmaring, csombor, stb., ami éppen van
3-4 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
néhány szem koktél paradicsom (elhagyható)
olaj, só, bors, citromlé

1 kg apró újkrumpli
1 csokor snidling
1 ek. vaj
só, bors


Hogyan készült?

A vajat egy löttyintésnyi olajjal serpenyőbe tettem, felhevítettem, rászórtam a morzsát és világosbarnára pirítottam. Közben a fűszereket apróra vágtam, a fokhagymát összenyomtam és a megpirult morzsához adtam. A felengedett halszeleteket megmostam, papírtörlővel megtöröltem, megsóztam, megborsoztam és lecsepegtettem egy kis citromlével. Egy hőálló tálban kb. 1 ek. olajat eloszlattam és megszórtam a fűszeres morzsa felével, majd ráfektettem a halat, végül rászórtam a maradék morzsát is. Alufóliával letakartam és 230-240 fokon légkeveréssel kb. 20-25 perc alatt megsütöttem. 

Amíg a hal sült, pont elkészül a köret is. Az apró krumplikat félpuhára előfőztem. Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat egy kevés olajjal, rádobtam a krumplikat, sóztam, borsoztam és először fedő alatt sütöttem, amíg teljesen meg nem puhultak, majd fedő nélkül, hogy egy kis kérget kapjanak és ropogósak legyenek. Az apróra vágott snidlinget csak a végén tettem hozzá, nehogy megégjen és megkeseredjen.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! A fotó meg, akár egy festmény! Kis reneszánsz szépség. :) Kérek!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Pixie, ez most nekem is tetszik. Sajnos elfogyott :(

    VálaszTörlés
  3. Vera, nem sok ez a sütési idő a lazacnak? Nem száradt ki? A fotò gyönyörű, főleg a második:)

    VálaszTörlés
  4. Vianne, köszi. Én nem találtam száraznak. Lehet, hogy kevesebb idő is elég neki, az illatok úgyis elárulják, ha kész van. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails