Oldalak

2013. október 15., kedd

Roston sült lazacfilé citromos-snidlinges mártással és rozmaringos párolt sárgarépával


Nálunk sajnos nem nagyon fogynak a tengeri herkentyűk. Persze, tudom, sokkal többet kellene enni belőle, mert nagyon egészséges. De mit csináljak, nem nagyon bírom a hal ízét, illatát, ebből kifolyólag az asztalra sem sok kerül belőle, hiszen az ember lánya általában olyat főz, amit ő maga is szeret.  Egyedül a balatoni hekk (khmm... :) ) és ez a lazac fogy. Nagyobbik fiam ettől a lazactól kezdve hajlandó megkóstolni egyáltalán a vizek élővilágát. Nagyon jól passzol a vajas hal a savanykás snidling mártáshoz és az édeskés sárgarépához. Ez a recept egyébként még tavaly jelent meg a Kifőztük magazin májusi számában.

Hozzávalók 4 személy részére


4 szelet lazac filé
2 csokor vagy 1 cserép snidling
1 citrom leve
2 dl tejszín
10 dkg vaj
40 dkg sárgarépa
1 friss rozmaring ág
só, bors


A lazacfiléket megmossuk, a pikkelyes bőrt eltávolítjuk. Áttapogatjuk a szeleteket és az esetleges szálkákat kihúzzuk belőlük. Papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, sózzuk, borsozzuk és félretesszük a hűtőszekrénybe. A répákat megpucoljuk, megmossuk, végeit levágjuk. Negyedeljük őket és a negyedeket batonra vágjuk (kb. ½ cm-szer 1/2 cm-es hasábok). Egy pároló edényben két-három evőkanál vízzel ressre pároljuk. Vigyázzuk, hogy ne főjenek szét a hasábok.


A snidlinget megmossuk, megtörölgetjük és egy konyhai olló segítségével apróra vágjuk. Egy serpenyőben 50 gramm vajat felforrósítunk és hozzáadjuk a metélőhagyma 2/3-át. 1-2 percig dinszteljük, majd meglocsoljuk a citrom levével, hozzáadjuk a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Beforraljuk mártás sűrűségűre. De mielőtt elérné a kívánt sűrűséget, szűrjük le, majd a snidling nélkül folytassuk a beforralást. Ha elértük a kívánt állagot, vegyük le a tűzről és fél perc hűlés után szórjuk bele a maradék metélőhagymát. (A citromlétől bebarnul a hagyma, ezért esztétikusabb, ha leszűrjük és a friss snidlinggel tálaljuk)
1 evőkanál vajat felhevítünk, belemorzsoljuk a friss rozmaringot, rátesszük a leszűrt sárgarépát, mérsékelten megsózzuk és egy-két perc alatt a serpenyőt rázogatva átforgatjuk.
A maradék vajat egy serpenyőben felhevítjük és a halszeleteket közepes lángon néhány perc alatt minden oldalukon aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés:

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails