A receptet Rékától kaptam, Milán fiam kis barátjának az anyukájától. Ő pedig Zsuzsitól. Zsuzsit nem ismerem, csak a beszkennelt recept fejlécében ez áll. Tudjátok, az a brutál, citrom sziruppal belocsolós. Van a Stahl Végre otthon című könyvében is egy hasonló süti, görög citromos süti néven fut. (Na az nem jött be, mert sok benne a cukor és kerül bele búzadara is.) De tudja a csoda, hogy honnan ered a recept, nem is fogok utána nézni. A lényeg, hogy gyorsan elkészül és hamar el is fogy :D. Mire lekaptam, már csak három szelet maradt belőle. A koszorú formában csináltam, mert püspökkenyér formám nincs. Dupláznom kellett volna a mennyiséget, úgy mutatósabb lenne (no, meg persze több is :D ), de nem volt annyi lisztem itthon. Persze nem úgy csináltam, ahogy le van írva, mert én tej helyett natúr joghurtot tettem bele és ment bele még egy evőkanál kandírozott citrushéj és egy fél csokor citromfű is. Legszívesebben citromlikőrrel locsoltam volna be. De egyrészt nincsen citrom likőrünk, másrészt a gyerekek is ettek belőle.
Hozzávalók (püspökkenyér forma)
175 g cukor
175 g finomliszt
2 tojás
125 g vaj
3/4 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 ek kandírozott citrushéj
1 ek összevágott citromfű
1/2 doboz natúr joghurt
1 csipet só
A sziruphoz:
1 citrom leves
100 g porcukor
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a formát kivajazom, kilisztezem. A cukrot és a vajat habosra keverem, hozzá adom a tojásokat, és így is verem néhány percig. Majd hozzáteszem a joghurtot, a reszelt citromhéjat, a kandírozott citrushéjat és a citromfüvet. Utána mehet bele a sütőporral elkevert liszt és a csipet só. Kb. 40-50 perc alatt készre sütöm. Közben a sziruphoz belekeverem a citromlébe a porcukrot és néhány percig alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett forralom. Amikor kiveszem a sütit a sütőből, megszurkálom jó sok helyen és meglocsolom a sziruppal. Hagyom, hogy beszívja a szirupot és kb. negyed óra múlva vágom fel.
Hasonlót szoktam én is sütni, az egyik nagy kedvencem! Nagyon tetszik a citromfű és a knadírozott citrom is!Legközelebb ki is próbálom.
VálaszTörlésKedves salsa, remélem, nem rossz hír, de kaptál egy blogger-díjat. Szeretem a blogodat!
VálaszTörléshttp://videkek.blogspot.com/2010/10/dijat-kaptam.html
Jaj, biztosan későn jöttem, pedig szívesen megkóstoltam volna :)
VálaszTörlésMentettem!
Szia Adri! Próbáld ki, tartalmat ad az amúgy "üres" kevert tésztának.
VálaszTörlésKedves Videkiek!
Nagyon örülök, hogy rám gondoltál a díj továbbadásával, nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik a blogom! Nagyon jólesnek szavaid, meg is táltosodtam tőlük! Köszönöm!
Orsi, már a post megírásakor is késő lett volna, fotózáskor úgy kellett elhessegetnem két pár mancsocskát :D. De hátha a te lepényedből jut még nekem egy-két morzsácska ;-)
Citromosat kerestem, rátaláltam, megsütöttem, megettük....NAGYON finom...köszönjük (csak a 125 dkg vaj helyett 125 gr.-ot használtam:-)
VálaszTörlésSzia Kedves Névtelen!
VálaszTörlésJaj, de örülök, hogy ízlett! Javítottam, köszi! :D
Szia!
VálaszTörlésTetszik a blogod, ezért ha elfogadod, megajándékozlak egy Kreatív Blogger Díjjal! A részletek a blogomon közzétéve! Üdv
Zsófakanál
Szia Zsófakanál! Nagyon szépen köszönöm, már számon sem tudom tartani lassan a sok díjat. :D
VálaszTörlés