Oldalak

2010. december 9., csütörtök

Lila leves :)


Tényleg nagyon lila lett. A lilakáposztától. :D Férjuram ha beteg, akkor őrült módon veti bele magát a különféle ezoterikus könyvek áttanulmányozásába keresve a betegségének okát. Egy ilyen alkalommal épp a lúgosításról szóló könyvet böngészte, majd megjegyezte, hogy milyen kevés lila zöldséget eszünk, pedig milyen egészséges. Ezen felbuzdulva vettem a piacon egy fej lilakáposztát és egy kiló céklát. A céklából készült a múltkor a muffin :D, most meg itt van ez a leves, amelyben kolbászkarikák is felfedezhetőek. Gondolom nem teljesen ilyen alkalmazásra gondolt a könyv szerzője :))).
Kerestem, kutattam a lilakáposzta recepteket, egy-két kivétellel nemigen találtam érdekes dolgot. Úgyhogy gondoltam egyet és összeházasítottam a tejfölös-babérleveles-kolbászos krumplilevest a dinsztelt káposztával. (Könnyen meglehet, hogy ez nem az én agyamból pattant ki először.) Persze nem összeborítottam a kettő maradékát. :D  Jó kis tartalmas, téli leves lett belőle, kortyolgatása közben felelevenítettem magamban a régi disznóvágások hangulatát. Volt egy kis barna kenyerem, amit felkockáztam és a kolbász kisült zsírjában megpirítottam. Ugye nektek is elindult a nyálelválasztásotok? ;-) Éljen a lúgosítás! :))).

Hozzávalók:

1 kis fej lilakáposzta
4-5 szem krumpli
2 közepes fej lilahagyma
1 szál jóféle házi kolbász
1 doboz tejföl
1 ek barnacukor
fél citrom kifacsart leve
2-3 babérlevél
olaj, só, bors
2 l alaplé v. 1 db dm alnatura zöldségleves kocka

A lilahagymát felkockáztam, olajon  megpároltam és rádobtam a cukrot, hadd karamellizálódjon meg egy kicsit. A káposztát egy erre alkalmas célszerszámon lereszeltem és rádobtam a hagymára. Picit felengedtem vízzel és néhány percig együtt pároltam őket. Közben meghámoztam és felkockáztam a krumplit. A káposztát felengedtem vízzel, beletettem a krumplit, beledobtam a kockát és a babérlevelet. Közben felkarikáztam a kolbászt és egy serpenyőben kicsit megsütöttem és beletettem a már forrásban lévő levesbe. Így főztem őket addig, amíg a krumpli meg nem puhult. Majd lekapcsoltam a főzőlapot és belekevertem a levesbe egy doboz tejfölt és jól megsavanyítottam a citromlével. Ha az erőspaprikám el nem fogyott volna, még azt is tettem volna bele.

Hogy ne érje szó a ház elejét, fogyasztjuk nyersen is a céklát, kicentrizzük a levét és finom zöldség-gyümölcs koktélt keverünk belőle.

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik ez a leves!
    És én is a múltkor töprengtem rajta (éppen párolt káposztát készítettem), hogy csak párolt káposztának készítjük a lilakáposztát. Pedig lehetne másképp is... Köszönöm a receptet, meg fogom valamikor főzni! :)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen! Igen, nálam is ez volt a kiindulási alap, hogy ne legyen dinsztelt káposzta és ne legyen majonézes káposzta saláta.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails