Oldalak

2011. május 24., kedd

Kakukkfüves borecetben eltett fokhagyma


Egy hét technikai szünetet tartottunk, minden szempontból: se konyha, se főzés, se notebook, se net. Nomád élet, pizza rendelés és alvás az étkezőben a matracokon... Kedden ugyanis ellepték a lakást a festők és péntek délutánig csak gletteltek, festettek, tapétáztak. Még jó, hogy az időjárás csúcs kegyes volt hozzánk, nem tudom, hogy hol húztuk volna meg magunkat, ha szakadt volna az eső. Most már nagyjából a helyén van minden, de azért még pár napom rá fog menni. Persze vétek lenne kihagyni ilyenkor a nagy lomtalanítást, most, hogy amúgy is minden dobozban volt. Egy ilyen összepakolós festés majdnem felér egy költözéssel. Már csak a szekrényekből kellett volna  zsákokba behajigálni a cuccokat és mehettünk is volna. :).

A recept pedig a Tokaji Borecet Manufaktúra termékeivel való ismerkedés első szösszenete: még két hete nagyon zsenge, szinte fej nélküli fokhagymákat kaptam a piacon. Gondoltam, hogy kipróbálom savanyúságként, a kakukkfüves borecettel elkészítve. Én ettem meg az egészet mezei vajas kenyérrel. :D

Hozzávalók:.

3 csomag zsenge fokhagyma
3 dl víz
2 ek méz
1/2 tk. só
1/2 dl kakukkfüves borecet
3-4 szál kakukkfű

A fokhagyma gyökerét vágjuk le, a külső héját szedjük le, ha szükséges. A szár 1/3-át vágjuk le, majd a 2/3-ad részt pedig félbe és tegyük bele egy kis lábosba.  (Ha nagyon zsenge, akkor ne dobjuk ki a szár leeső részét, hanem rágcsáljuk el szendvicshez. Nagyon finom, édeskés az íze.)
A vízben keverjük el a többi hozzávalót és öntsük fel vele a fokhagymát, tegyük bele a kakukkfüvet, majd főzzük puhára.
Miután kihűlt a főzőlevében, tisztára mosott üvegbe tegyük át és öntsük fel a levével. Néhány napig eláll a hűtőben.
Szendvicsekhez, grillezett ételekhez kiváló.
A fenti hozzávalók mennyisége csak irányadó, mindenki saját ízlése szerint adagolja az ízesítő anyagokat.

8 megjegyzés:

  1. már épp néztem Te is hol vagy.
    de most kakukkfüvet honnan vegyek? frisset persze.
    na jó, még van rá időm, a kertben a fokhagymák még csak most kezdenek élni.

    és most nem röhög. mikor olvastam, hogy te etted meg egyedül az egészet, naná mézes-vajas lenyeret olvastam. másodszorra is. de mert nem fért össze a fejemben a vajas-mézes kenyér, harmadszorra bejött a mezei ;)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk a piacon nagy bokros kakukkfüvet árulnak a nénik. De tehetsz bele mást is. Lehet, hogy nem is olyan rossz a vajas-mézes kenyér fokhagymával. :D.

    VálaszTörlés
  3. a vajas-mézes-fokhagymás kenyér a legnagyobb találmány a világon... senki se emlegesse előttem most, hogy 180 gr-os diétán vagyok :((( ez a kakukkfüves dolog jól jön, mert szülőknek/tesóknak karácsonyra mindenféle cuccban eltett fokhagymát és lekvárokat fogok ajándékozni, gyűjtöm az 5leteket hozzájuk! :))

    VálaszTörlés
  4. Ó, früh, már megint a cukor? :((( Még jó, hogy nemsokára nem kell majd diétáznod. ;)))

    VálaszTörlés
  5. most őszintén, van azon csodálkoznivaló, hogy 75 g tömény cukortól felmegy bennem az egekig a cukor??? Kora reggel??? Hát ki a frász eszik annyit reggelire??? Érdekes, mióta a kb. rendes adagot eszem 4.4-kb. 6.2-ig terjedek a skálán... cöcöcö :X én is abban reménykedem, hogy nemsokára ennek véééééége :))

    VálaszTörlés
  6. Tudom miről beszélsz! Nálunk is hasonló a helyzet lakás ügyben, annyi különbséggel, hogy nem lesz vége egy hét alatt, csak kb. augusztusra. :(
    Nagy házfelújító projektbe kezdtünk.
    A vasárnapok ünnepnapok, olyankor elhúznak a mesterek, akkor kb. van kedvem pl. egy céklaleveles rizs elkészítéséhez.

    A recept nagyon remek!

    Thrini

    VálaszTörlés
  7. Thrini, nem irigyellek. Én idén még max. a kárpittisztitó géppel kívánok megküzdeni, oszt slussz. Egy-két éven belül át kell esnünk még egy parketta csiszoláson, de a gyerkőcöket akkor el kell paterolnunk valahova.

    Orsi, viheted! Végre egy szép Kifőztük címlapfotó! :)))

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails