Oldalak

2012. augusztus 16., csütörtök

Mogyorós-sárgabarackos fagyisüti


Az úgy volt, hogy vendégeket vártunk és egy angol nyelvű újságból  kiválasztottam egy nagyon guszta mogyorós sárgabarackos roládot. Persze murphy is beleszólt, mert a mascarpone keserű volt, úgyhogy kénytelen voltam tejszínhabbal helyettesíteni. Így már persze nem volt olyan fotogén a 40 fokos melegben, de azért elfogyott. Most újra elkészítettem, de mascarpones krém helyett joghurt fagyival töltöttem. Épp szülinapi zsúr volt tegnap a házunkban, így mindenki nyálcsorgatva nézte az udvaron, ahogy épp megörökítem a remekművet. Aztán persze közkinccsé tettem. A gyerekek valahogy nem indultak be tőle, a felnőttek viszont annál inkább. :))) A tészta egyébként pehely könnyű, mert a liszt nagy részét az eredeti recept darált mandulával, én pedig darált mogyoróval helyettesítettem. A fagyi pedig a jól bevált görög joghurt+sűrített tej+tejszín kombó volt. Recept itt: http://narancslekvar.blogspot.hu/2011/07/szedres-joghurt-fagyi.html  Figyelem! Tálalás előtt egy nappal kell elkészíteni!

Hozzávalók:

A tésztához:

6 nagy tojás
75g darált törökmogyoró
35 g finomliszt
120 g cukor (én xilitet használtam)
2 ek kakaópor
2 tk sütőpor
1/2 tk citromlé
1 csipet só
2 ek meleg víz
sárgabarack dzsem
10 dkg felkockázott aszalt sárgabarack
a tetejére még egy kis darált mogyoró

A fagyihoz:

1 nagy doboz (400 g) görög joghurt
1 konzerv (kb 400 g) sűrített tej
1 doboz (200 g) tejszín

A sütőt 160 fok légkeverésen előmelegítem, egy nagy tepsit kibélelek egy szilikonos sütőpapírral. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem a sóval és a citromlével, majd félreteszem. sárgáját habosra kikeverem a cukorral és keverés közben a két evőkanál meleg vizet is belecsorgatom. Hozzáaadom a darált mogyorót és a sütőporral átszitált lisztet. Kézi habverővel lazán beleforgatom, majd következik a tojásfehérje: 1/3-át beleforgatom, úgy, hogy ne törjön el a hab, majd a maradékot is nagy átforgató mozdulatokkal belekeverem. Mehet a tepsibe, a tepsi pedig a sütőbe. 20-25 perc alatt megsütöm.  Ha megsült, akkor ráborítok még egy sütőpapírt, arra egy tiszta konyharuhát és még melegen feltekerem. Így hagyom kihűlni és ha kihűlt beteszem a mélyhűtőre, hogy hideg legyen, amikor a fagyit rákenem.

Amíg a tészta kifagy, elkészítem fagyigépben a joghurt fagyit. A hozzávalókat előzőleg kb. egy órán át a mélyhűtőben tartom, hogy jó hidegen kerüljenek bele a fagyigépbe. A joghurtot és a sűrített tejet összekeverem, a tejszínt felverem és óvatosan összekeverem őket. A fele fér bele a fagyasztó tégelybe. A másik fele meg a mélyhűtőbe. A fagyigépnek szorítok helyet a hűtőben. (Nem kell megijedni, a vezetéktől még be lehet csukni az ajtót). Azért kerül a hűtőbe, mert így elég hideg a tégely a második adag elkészítéséhez. Ha félkemény az első, egy tálba kanalazom gyorsan beteszem a mélyhűtőbe és folytatom a második adaggal.  Ha az is kész, összekeverem a kettőt.
Előveszem a tésztát, kitekerem, egy habkártya segítségével lefejtem róla azt a papírt, amivel a tepsit kibéleltem, de a papíron hagyom. Megkenem a lekvárral, megpróbálom nagyjából elkenni rajta a fagyit, megszórom a kockára vágott sárgabarack 2/3-val, pöttyintek még ide-oda a lekvárból és feltekerem, majd visszacsomagolom a papírjába és beteszem a mélyhűtőbe egy egész éjszakára. (Nekem azért lett ilyen négyzetes, mert kitámasztottam jégakkukkal :))) Másnap leszedem róla a papírt, levágom a két végét, ahol a fagyi kibuggyant, megszórom egy kevés darált mogyoróval és a maradék aszalt sárgabarackkal.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép is,és isteni finom lehetett!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, tényleg az volt. Olyannyira, hogy ezentúl ez lesz a standard piskóta tésztám. :)

      Törlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails