Oldalak

2010. május 13., csütörtök

Rebarbarás kifli


Rebarbara kisasszony  nem volt szerelem első látásra, nekem nem fedte fel valódi kilétét . De megérkezett Demerara kapitány egy távoli mauritius-i cukornádültetvényről és vele eggyé válva végre kiteljesedett. Majd a sütőm oltárán perzselő forróságban örök hűséget fogadtak egymásnak. Vagy valami ilyesmi.

Ugyanis az történt,  hogy az egy kiló rebarbara fele egy gyümölcsleves áldozata lett, majd onnan kicsit továbbfejlesztve fagyiként végezte, nem túl mély nyomot hagyva bennem. A másik fele pedig kornyadozott a hűtőben. Aztán kitaláltam, hogy Stahl Judit olívás kiflije nyomán sütök egy rebarbarásat. Az apróra vágott rebarbarát a sütés előtt néhány órával megszórtam jóféle sötétbarna demerara nádcukorral. És láss csodát! A nádcukor nagyon szépen kihozta a rebarbara ízét.  Ez a momentum ihlette a szappanoperás bevezetőt. :-)

Igyekeztem egészségesebb sütit gyártani, így fehér tönkölyliszttel, meg némi graham liszttel sütöttem. 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg graham liszt
1/2 kocka élesztő
5 dkg vaj
2,5 dl tej
1 dl víz
1 tojás
5 dkg cukor

A  tejbe teszek egy kiskanál cukrot, felmelegítem és belemorzsolom az élesztőt. Amíg az élesztő életre kel, felmelegítem a vizet, megolvasztom a vajat. Az átszitált lisztet beteszem a mikróba és kicsit azt is megmelegítem. Miután az élesztő megkelt, minden hozzávalót összeöntök egy mély keverőtálba és a robotgép dagasztóspiráljával kb. 10 percig dagasztom. Lágy a tészta nagyon, így nem is lehet vele dolgozni. Ezért a hűtőben kelesztem és mire jól megkel, addig jól lehűl és jól megkeményedik a tészta. A sok folyadéktól viszont nagyon foszlós lesz a süti. Legjobb egyébként este elkészíteni és reggel elővenni a megkelt tésztát. 

Mielőtt előveszem  a tésztát, megcsinálom a tölteléket.

Hozzávalók:

1/2 kg rebarbara apróra összevágva
15 dkg demerara sötétbarna nádcukor
20 dkg vaj.

Az összevágott rebarbarát kicsit megforgattam a késes aprítóban, majd összekevertem a cukorral és a puha vajjal. 

A tésztát kicsit átdagasztottam kézzel, két részre osztottam, mindkettőből egy-egy nagy kört nyújtottam. Megkentem őket a töltelékkel, nyolc részre osztottam és kívülről befelé haladva feltekertem a cikkeket. Kivajazott sütőpapírral/szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket. Majd bekapcsoltam a sütőt és 180 fokra felmelegítettem. Amíg a sütő bemelegedett, addig keltek a kiflik. 

Világos aranybarnára sütöttem őket sima alsó-felsőn és mielőtt kivettem volna a tepsit, megkentem a kifliket forró cukros tejszínnel. 

Kicsi kifliket akartam, ennek ellenére hatalmasra megnőttek, úgyhogy legközelebb 3 részre fogom osztani a tésztát. 





2 megjegyzés:

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails