Oldalak

2011. június 16., csütörtök

MMM fagyi a és a 43. VKF


MMM, azaz meggyes-mákos marcipános fagyi.  A VKF-et pedig gondolom nem kell magyaráznom, ha neadjisten valaki mégsem tudja, hogy mi az, itt megnézheti.  Aha, most látom, kicsit korán tettem közzé, remélem, ezért nem leszek kicsapva. :)
Na, visszatérve a fagyira, ebbe került bele az a bizonyos tavalyi meggybefőtt. De még előtte az történt, hogy egyik nap a Ferenciek terén leszállva a hetes buszról, a Petőfi Sándor utcán céltalanul bandukolva esküvői gönc ( az ódrihepbörn ruhám mégsem fog rám jönni, hiába 2x szültem és öregszem, no meg leginkább az a rám gyógyult öt kiló felesleg) nézelődés közben betévedtem egy fagyizóba, ahol is megakadt a szemem a meggyes-mákos-marcipános fagyin. Muszáj volt megkóstolnom és a kóstolás után itthon reprodukálnom, ugyanis elég gyengén muzsikáltak benne az ízek, ám a cukor mindent vitt, ahogy mostanában trendi...
Hazaérve elő is kaptam a befőttet, meg egy kis maradék mákot és marcipán helyett - ezen a ponton kénytelen voltam csalást elkövetni -  a mandula kivonatot.

Hozzávalók:

2 kis doboz tejszín
10-15 dkg darált mák
2 nagy meggybefőtt (vagy friss meggyből készült dzsem)
kb. 3-4 ek cukor
mandula kivonat vagy marcipán
kb. fél dl tej

A meggybefőttet jól lecsöpögtettem, botmixerrel kicsit áttörtem  és még be is forraltam, azért, hogy minél kevesebb víz kerüljön a fagyiba, mert nem szeretem, ha ropognak a jégsziklánkok a fogam alatt. A tejet felforraltam 3 ek. cukorral és beletettem a mákot, kicsit főztem őket együtt, majd elzártam és lehűtöttem. Miután kihűlt a mák és a meggy is, felvertem a tejszínhabot és óvatosan összeforgattam őket, majd belecsöpögtettem úgy 2 tk mandula kivonatot. Kicsit még utána cukroztam és betettem a mélyhűtőbe jól lehűteni. Még fagyás előtt áttettem a fagyigépbe, majd még a fagyigépes fagyasztás után a mélyhűtőből kivéve 1-2 alkalommal a botmixerrel is átdolgoztam, hogy minden jégszilánk összetörjön. A hozzávalók mennyisége nem pontos, de nem is kell annak lennie, mindenki kedve és ízlése és lehetősége szerint adagolja a hozzávalók mennyiségét. Ha lett volna marcipánom, akkor azt lefagyasztottam volna előzőleg és a fagyiba reszeltem volna a nagylyukú reszelőn.

8 megjegyzés:

  1. Tudtam, tudtam. Tegnap meggyet kellett volna venni a piacon s nem cserkót. de szétnézek a pincében, hátha.

    arra amúgy kíváncsi voltam, hogy a mák daráltan kerül bele vagy se. most megtudtam.

    (csak 5 kiló fölösleg? hozzám képest boldog ember).

    VálaszTörlés
  2. szia,
    szívesen kipróbálnám én is... két kérdésem lenne: kis doboz tejszín hány ml-es? és a két nagy meggybefőtt mennyi friss meggynek felene meg?
    köszi a segítséget és ezúton is gratulálok az oldaladhoz, gyakori látaogató vagyok erre :-)
    Noja

    VálaszTörlés
  3. "Lenyúltad" az ötletemet :) Én is mákos meggyes fagyiban gondolkodtam, de mindeddig nem volt időm nekiállni, hogy a gondolatot megvalósítsam ;) Bár az én agyamban a fagyi inkább volt mákos, meggyes öntettel, ahogy látom nálad inkább a meggy dominál. Nagggyon guszta!!!!

    VálaszTörlés
  4. Huh, ez elképesztően klassz lehet!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Csajok!

    Noja, 200 g-osak a kis tejszínek, szerintem minden gyártónak van ekkora kiszerelésben. A meggyet illetően én 1 kg-ból csinálnék dzsemet.

    Judyt, mivel befőttből csináltam, jelentősen veszített a meggy az aromájából, így nálam is a mák dominál.

    VálaszTörlés
  6. köszönöm, hétvégén ki is próbálom!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, én is lenyúltam :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails