Napsütéses, szép szombatot kívánok mindenkinek!
Ma indul az őszi Segítsüti akció, amelyben természetesen idén is nagy örömmel veszek részt 26 blogger társammal együtt, köztük egy meglepetés bloggerrel. Az idei támogatott a Szemem Fénye alapítvány, akik gyermek hospice tevékenységet látnak el, azaz a nem gyógyítható betegséggel együtt élő gyermekek hátralévő életét igyekeznek megkönnyíteni. Két hospice házat működtetnek, a Dóri házat Pécsett és a Tábitha házat Törökbálinton. A licitekből befolyt összeget a két ház számára szükséges eszközök, műszerek beszerzésére fordítja a SoSe Közhasznú alapítvány.
Licitálni most is a www.segitsuti.hu oldalon lehet egy gyors regisztráció után. Idén is lesznek ajándékok, és Segítsüti receptfüzet. A licitálni szeptember 20-ig, azaz kedd 16 óráig lehet. Kövessétek az eseményeket a facebookon is és persze licitáljatok minél többen!
Idén egy nugátkrémes pisztácia tortát hoztam Nektek. A házunkban lakó 3 és 11 éves kor közötti 6 fős tesztcsapat elfúló "azta de finom!" felkiáltással zöld utat adott a sütinek. :)
Íme a recept:
Hozzávalók
A tésztához
250g finomliszt
200 g porcukor
100 g darált pisztácia+ 50 g a díszítéshez
250 g vaj
6 tojás
1 pohár natúr joghurt
3/4 cs sütőpor
A krémhez
200g nugátos csokoládé
100 ml tejszín
A bevonóhoz
200 g étcsokoládé
80 ml tejszín
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra (180 fok+légkeverés) melegítjük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A lisztet átszitáljuk és jól elkeverjük benne a sütőport, illetve a darált pisztáciát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és félretesszük. A porcukrot a puha vajjal néhány perc alatt habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként eldolgozzuk benne. Utána beletesszük a joghurtot és alaposan összekeverjük. Majd apránként beleszórjuk a pisztáciával kevert lisztet és összedolgozzuk, végül kézi habverővel óvatos, átforgató mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is. A masszát a tortaformába simítjuk és 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha már érezzük az illatát, végezzünk tűpróbát. Miután készre sült, hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a tejszínt forrósítsuk fel, tördeljük bele a nugátos csokoládét, majd keverjük simára és hagyjuk kihűlni. A tészta domború tetejét vágjuk le és a megmaradt részt osszuk három részre. Kenjük meg az alsó részt a krém felével, tegyük rá a középső részt, majd azt is kenjük meg, végül helyezzük a tetejére a harmadik darabot és a bevonás előtt egy-két órára tegyük a hűtőbe. A bevonóhoz forrósítsuk fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét, keverjük simára és hagyjuk langyosra hűlni. Egy kés segítségével hullámosan bevonjuk vele a tortát és a maradék pisztáciát rászórjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a bevonó megszilárduljon.
A tésztához
250g finomliszt
200 g porcukor
100 g darált pisztácia+ 50 g a díszítéshez
250 g vaj
6 tojás
1 pohár natúr joghurt
3/4 cs sütőpor
A krémhez
200g nugátos csokoládé
100 ml tejszín
A bevonóhoz
200 g étcsokoládé
80 ml tejszín
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra (180 fok+légkeverés) melegítjük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A lisztet átszitáljuk és jól elkeverjük benne a sütőport, illetve a darált pisztáciát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és félretesszük. A porcukrot a puha vajjal néhány perc alatt habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként eldolgozzuk benne. Utána beletesszük a joghurtot és alaposan összekeverjük. Majd apránként beleszórjuk a pisztáciával kevert lisztet és összedolgozzuk, végül kézi habverővel óvatos, átforgató mozdulatokkal hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét is. A masszát a tortaformába simítjuk és 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha már érezzük az illatát, végezzünk tűpróbát. Miután készre sült, hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a tejszínt forrósítsuk fel, tördeljük bele a nugátos csokoládét, majd keverjük simára és hagyjuk kihűlni. A tészta domború tetejét vágjuk le és a megmaradt részt osszuk három részre. Kenjük meg az alsó részt a krém felével, tegyük rá a középső részt, majd azt is kenjük meg, végül helyezzük a tetejére a harmadik darabot és a bevonás előtt egy-két órára tegyük a hűtőbe. A bevonóhoz forrósítsuk fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét, keverjük simára és hagyjuk langyosra hűlni. Egy kés segítségével hullámosan bevonjuk vele a tortát és a maradék pisztáciát rászórjuk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a bevonó megszilárduljon.
Az intenzívebb szín elérése érdekében én tettem bele egy-egy késhegynyi természetes alapanyagú ételszínező port (Culinarisban beszerezhető) is, ami klorofill és kurkuma kivonatot tartalmaz.
Csodaszép lett BéVé! Sok-sok licitálót kívánok!
VálaszTörlésKöszi Vianne, neked is! A bonbonjaidtól dobtam egy hátast. És milyen gyönyörű fotók!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik. Sok sikert az akcióhoz. :)))
VálaszTörlésExtra jól néz ki! Sok sikert az akcióhoz!
VálaszTörlésGyönyörű lett, nem csoda, hogy a tesztcsapat átengedte:))
VálaszTörlésUna verdadera exquisitéz me encanta,luce espectacular me gustan mucho tus recetas,UN PLACER CONOCERTE,abrazos grandes.
VálaszTörlés