2012. január 4., szerda
Variációk egy témára - citrom-mák és citrom-kókusz
Nem csak azért, mert mindkettő krémjében citrom van, hanem azért is, mert mind a kettő ugyanabból a tésztából készült. A nálam jól bevált kevert piskóta tésztából. Nem is sütöm másból a tortákat. Annyi a különbség, hogy a mákosnál 10 deka lisztet finomra darált mákra cseréltem.
Tudom, sokan nem kedvelik a kókuszt, nagyon geilnek tartják. Egy időben én is így voltam vele, mert az egyetlen képi társításom az a hátborzongató Bounty szelet volt. De ebben a tortában egyáltalán nem az, ugyanis a citrom dominál, a kókusz csak kísérő íz lett. De egész nyugodtan elhagyható.
Mi kell hozzá?
40 dkg átszitált finomliszt (a mákosnál 10 dkg mák és 30 dkg liszt)
6 tojás
25 dkg puha vaj
25 dkg porcukor
1,5 dl tej
1 cs sütőpor
Hogyan készül?
A tortaformát/tepsit kivajazom, kilisztezem, a sütőt 180 fok légkeverésre kapcsolom. A liszthez keverem a sütőport (a mákosnál a mákot is) és átszitálom. A kézi mixerrel a puha vajat habosra keverem a porcukorral, majd 1-2 perc különbséggel egyesével hozzádolgozom a tojások sárgáját, végül lassan hozzáöntöm a tejet is. Beleszórom a lisztet, lassú fordulaton belekeverem és félreteszem. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem és lassú, nagy átforgató mozgulatokkal óvatosan a tésztához keverem. 180 fokon légkeverés nélkül kb. 40 percig sütöm. Tűpróbát mindenki csináljon, mert az időtartam sütőfüggő. Ha kihűlt, kettévágom és megkenem a krémmel.
Citrom- kókuszkrém
1 biocitrom héja
+1 citrom leve
4 ek kókuszreszelék
500 g mascarpone
5 evőkanál porcukor
kókuszreszelék a szóráshoz
A citromokat megmostam, a bio héját lereszeltem és a másikkal együtt kifacsartam. Egy kis fazékba szórtam a citromhéjat, hozzáadtam 2 evőkanál porcukrot és kb. 3 ek. vizet, majd pár percig forraltam, hogy jól kijöjjenek a citrom aromái. Utána hozzáöntöttem a citromlevet és így is forraltam 5-6 percig, hogy a víz elpárologjon és a végeredmény sűrű legyen, majd félretettem hűlni. A kókuszreszeléket a 3 kanál porcukorral együtt a kávédarálón ledaráltam. (Nekem még volt otthon egy dm Alnatura bio kókusztej konzervem és annak a kicsapódó sűrű kókuszzsírját is beletettem a kémbe.) A darált kókuszt beletettem a citromszirupba és összekevertem, majd belekevertem a mascarponét is és kb. 10-15 mp alatt kézi mixerrel is átkevertem, hogy besűrűsödjön a krém. A 2/3 részt a két tortalap közé tettem, a maradékkal pedig megkentem a tortát és jól beszórtam még kókuszreszelékkel.
A másikba még több citrom került és a mascarponét tejszínnel lazítottam.
Mi kell hozzá?
1 bio citrom
+2 citrom leve
kb. 6 ek cukor
500 g mascarpone
1 doboz tejszínhab
Hogyan készült?
A szirupot ugyanúgy készítettem, mint az előzőt. Ha kihűlt, belekevertem a tejszínt, kicsit felvertem, majd hozzáadtam a mascarponét is. A krémet 4 részre osztottam, 1/4 került a torta tetejére, a 3/4 rész pedig a töltelék lett. Megkentem a lapokat a krémmel és egymásra illesztettem őket. Megkentem a tetejét is és még kandírozott citromhéjjal is megszórtam. Vigyázat, nagyon citromos! :D
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez kínzás így karácsony után!!!!! Gyönyörűek, és biztosan isteni finomak is, nekem minden citromos jöhet:)
VálaszTörlésMoha, a citromos mákosból van még, jöhetsz! :D
VálaszTörlésHuh, asszem nehéz lesz tartani az újévi - egy darabig nincs édesség sütés - fogadalmat :S
VálaszTörlésJudyt, attól függ, hogy meddig tart az a darabig...:)
VálaszTörlésVera, mit is mondhatnék...jöhet mindkét változat :)
VálaszTörlésOrsi, sajnos már elfogytak, de ne bánkódj, legalább nem te hízol tőle :))).
VálaszTörlésCsodás képeket készítesz, bár én tudnék hasonlót!
VálaszTörlésA süti már írtam a FB is, hogy istenien néz ki:-)
Köszi Geszti, én még azért elégedetlen vagyok a képeimmel. A jó fény a legfontosabb ;).
VálaszTörlés