Oldalak

2012. január 11., szerda

Majonézes-zöldborsos lazactatár


 Nem vagyok nagy halrajongó, azt szerintem már tudjátok. :) De jó hírem van, főleg nekem jó hír, ez megváltozni látszik, köszönhető többek között ennek a finomságnak is, amit először az unokaöcséméknél kóstoltam. Igaz, az nem füstölt lazacból készült és sós lében eltett zöldbors sem volt benne. A borsot már én csempésztem bele.  Huncut, csípős meglepetést lehet vele okozni annak, aki ráharap és nem számít rá :). A majonéz természetesen eská, a Szakácsok könyvéből van a recept. Pillanatok alatt kész van az egész, de egy kis állás jót tesz neki. Pirítóssal, capribogyóval igazán előkelő fogás.

Mi kell hozzá?

100 g füstölt lazac
2 szál újhagyma
1 tojás sárgája
125 ml semleges ízű olaj (napraforgó vagy repce)
1 kiskanál dijoni mustár
1 kiskanál citromlé
1/2 kiskanál fehérborecet
sós lében eltett zöldbors (elhagyható)
só, bors


Hogyan készült?

A lazacot egészen apró kockákra vágtam és egy tálba tettem. A hagymákat hosszában bevagdostam, majd vékonyan felszeleteltem, hogy olyan apró legyen, mint a hal. Hozzáadtam a lazachoz, tekertem rá borsot és egy picit megsóztam, majd az egészet összekevertem és félretettem.
A szobahőmérsékletű tojássárgájához adtam a mustárt, a citromlevet az ecetet és megborsoztam. A szintén szobahőmérsékletű olajat pedig cseppenként adtam hozzá és habverővel folyamatosan kevertem. Fontos az elején cseppenként adagolni az olajat, nehogy kicsapódjon a tojásfehérje. Amikor az olaj felét belekevertem, kicsit bátrabban adagoltam a többit. A végén megkóstoltam és utánaízesítettem. (Én szoktam beletenni egy leheletnyi porcukrot is.) Összekevertem a lazaccal, beletettem 2 kiskanál lecsöpögtetett zöldborsot és néhány órára betettem a hűtőbe.





 És ha már a halaknál tartunk, ajánlok Nektek egy halas blogot: http://tavolaalmare.blog.hu
Szerzője nem kis feladat elé állította magát: ha törik, ha szakad, megszeretteti a magyarokkal a halakat és a tengeri herkentyűket. Hajrá Gabi! :)

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm Orsi! Nagyon jólesik, hogy mindig megdicséred a fotóimat. (Neked meg még el is hiszem, mert te még szebb képeket készítesz. :)
    )

    VálaszTörlés
  2. Veronika, igazán kedves tőleg, hogy ajánlottad a halas blogot! Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails