Oldalak

2010. június 1., kedd

Az én zabpelyhes kekszem


Nem tudtam eldönteni, melyik beállítást tegyem fel, így jött mindkettő.

Játszós délutánra voltunk hivatalosak a fiam ovis barátjához. Gondoltam, nem megyünk üres kézzel és újra nekiesek a zabpelyhes kekesznek. Nem mintha valami őrült bonyolult dolog lenne, de két éve kipóbáltam egy receptet és nem sikerült. Az egész szétfolyt a tepsin. Nekiálltam a neten kutakodni, de valahogy egyik recept sem igazán tetszett. Végül gyúrtam egy sajátot. Van benne sok finom mag, mazsola, fahéj és narancslekvár is. ;-) Naná, hogy saját narancslekvár.:) Az omlós süti arányai volt a kiindulópont, a többi hozzávaló mennyiségét nyugodtan lehet növelni, csökkenteni, kicserélni, én is mindenből annyit teszek bele, amennyi éppen van itthon.

Hozzávalók:

25 dkg zabpehely
5 dkg liszt, lehet teljes kiőrlésű is
20 dkg vaj
1 tojás
2 ek barna cukor+1-2 ek. méz
1 marék napraforgó,
1 marék mazsola
1 marék összetört dió
1-2 ek. szezámmag
1 ek. narancslekvár, vagy más dzsem
őrölt fahéj ízlés szerint

A hozzávalókat összeállítás előtt jól lehűtöm.  Gyorsan összegyúrom az egészet, folpackba tekerem és így formázok belőle hengert. Beteszem a mélyhűtőbe, hogy egy kicsit kifagyjon, azért, hogy szépen lehessen szeletelni. Félig fagyottan még meghengergetem egy kicsit, hogy szép formája legyen. Ha már kemény, akkor kiveszem, kb. 1 centis szeleteket vágok belőle, sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 180 fokon megsütöm.  Akkor jó, ha a szeletek széle elkezd picit barnulni. Akkor elzárom és még bent hagyom egy pár percig. Forrón szétesik, de ha kihűlt szépen egyben marad. Kívül ropogós, belül ragacsos keksz lesz. Náluk bejött.:) 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki ezek a zöld poharak. Hol vetted őket? :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Igazából mécsestartók és kb. 3 éve vettem Karácsony tájékán a DM-ben.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails