Oldalak

2010. augusztus 16., hétfő

Barackos, ribizlis túrós pite




Ez a süti két hete készült, az unokaöcsémékhez voltunk hivatalosak kerti hamburgerezésre. A fotó is ott készült, a gyerek mászóka tetején. :D Unokaöcsém felesége már alig várja, hogy feltöltsem ezt a sütit. Sőt, azóta találkoztunk már egy másik nagycsaládi sütögetésen, oda egy szedres-camembertes változatot vittem (ma csinálok egy szedres-rebarbarás-vaníliás változatot, a nagyobbik fiam vanília mániás), meg két DNK kenyeret fokhagymás-aszalt paradicsomos, illetve fokhagymás-bazsalikomos változatban. Melinda megjegyezte, hogy ezentúl ő minden partin ott akar lenni, ahova mi hivatalosak vagyunk. :) Mondtam neki, hogy csináljon ő gyakrabban bulit és mindegyikre hívjon meg. :D Melinda, két hét múlva gyerekzsúr, remélem, kibírod addig! :))))
Na, de visszatérve a sütihez. Ez is hirtelen felindulásból, a hűtőben található maradékokból készült. Egy kis vaj, egy kis túró, néhány tojás, gyümölcs, kb. ennyi. A barack szezonnak vége, most jöhet az őszibarackos, szilvás, szedres, áfonyás, almás, körtés változat.



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg hideg !!!vaj
10 dkg cukor
kb. ek tejföl (ha nincs, akkor egy-két ek. hideg víz, csak hogy jobban összeálljon a tészta)
1 csipet só


A töltelékhez

15 dkg túró
2 tojás sárgája
3 ek. cukor
1 cs bourbon vaníliás cukor
1/2 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
2 tk. keményítő
legalább fél kg gyümölcs
kevés fahéj a gyümölcsök tetejére


Elkészítés:

Az átszitált lisztet a hideg vajjal, a cukorral és sóval gyorsan összemozsolom és hozzáadok kb. egy ek. tejfölt, hogy hamar összeálljon a tészta. Fóliába csomagolom és fél órára a mélyhűtőbe teszem. (Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig felporszívózok, kiteregetek, stb. :) )
A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy kisebb gombócot félreteszek a rács számára. A tésztát annyival nagyobbra nyújtom, hogy körben kb. 3-5 cm-rel túllógjon a forma szélesebb résznél. Feltekerem a nyújtófára és szépen belehelyezem a formába. Belesimítom kézzel úgy, hogy ne maradjon sehol sem levegő a tészta alatt és a nyújtófát végiggörgetem a peremén. A leeső tészta is a rácshoz kell. Villával megszurkálom és elősütöm annyira, hogy a széle egy picit barnulni kezdjen. Amíg sül tészta, elkészítem a tölteléket. De előtte a maradék tésztából kukacokat sodrok és félreteszem.
A tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. A tejszínt összekeverem a keményítővel, majd hozzáadom a tojáshoz. Összekeverem, majd jöhet a túró és a citrom héja. Ha elősült a tészta, kiveszem, és a sütőt feltekerem 200 fokra. (Akinek van alsó sütés, az most tekerje át arra. Akinek nincs, tegye alulra a rácsot). Ráöntöm a tésztára a keveréket, rádobálom a gyümölcsöt, megszórom fahéjjal és ráteszem a tésztakukacokat is. Beteszem a sütőbe és néhány percig 200 fokon légkeveréssel sütöm, hogy a keményítő hamar felvegye a nedvességet és ne ázzon el a tészta. (Erre az időre én betolom a nagy tepsit is, a süti fölé, hogy ne kapja meg a tetejét. Majd lekapcsolom a légkeverést és visszaveszem a hőmérsékletet is 180 fokra. Addig sütöm, amíg a rács a tejején szép világosbarna nem lesz.
Ez az én sütőmnél így jól működik, ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie. Cél az, hogy a sok folyadék ne áztassa el a már előzőleg elősütött tésztát. Nekem ez ennél a verziónál nem sikerült, mint azt a második kép is mutatja. Viszont a szedres-camembert-es változatot már az itt leírt módon csináltam és így jó lett. Krémes is volt és a tészta is sült volt.

6 megjegyzés:

  1. Az első fotó valami gyönyörű! A süti is persze, de a fotó láttán egyből felkaptam a fejem és kattintottam :)

    VálaszTörlés
  2. Óóóó, köszönöm szépen!!! Én is már majdnem elégedett vagyok vele.

    VálaszTörlés
  3. Verám, ez egyszerűen félelmetesen jól néz ki. Ahol látható az oldala és szépen pepitán látszik a naracssárga barack, a hófehér túró és a tökéletespiros szeder....ha hasbeszélő lennék, a gyomrom most azt sikítaná, hogy ugyanazt akarja amit a szemem :))))))))
    amúgy itt hörögnek a gyerekek, hogy nincs-e valami édesség....áhh húzok a hűtőbe megnézni, hogy minden van-e hozzá:)

    VálaszTörlés
  4. Hát ez fantasztikusan néz ki és gondolom finom is :) biztos, hogy kipróbáljuk!

    VálaszTörlés
  5. Köszi kocsonya! Majd referálj, hogy milyen lett!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails