A levesnek -Zöldbabos csirkeleves a Távol-Kelet fűszereivel - direkt nem adtam a thai megnevezést, mert bár a thai konyha jellegzetes fűszereit használtam, de még életemben nem jártam autentikus thai étteremben, úgyhogy fogalmam sincs, hogy az én levesem mennyire thai. Mindenesetre a szomszédom kétéves kisfiának nagyon ízlett. Annyira, hogy az apukájának nem is hagyott kóstolót belőle :-D Náluk készült a fotó, mert műteremnek is beillő lakásuk van, már ami a fényeket illeti. Második emelet, jó sok ablak, puha fények, fehér falak, derítő sem kellett. Legalább ilyen minőségű fotókat szeretnék kiadni a kezeim közül. Sajnos a mi lakásunk ehhez nagyon sötét és az udvarunk is az. :( Majd a következő lakáskeresésnél ezt a szempontot is figyelembe fogom venni és egy hatodik emeleti kertes házat fogok választani. :D
A fagyi meg egy kis játék volt. Ha van zeller fagyi, zöldborsó fagyi, szalonna fagyi!!!, akkor miért ne lehetne zöldbab fagyi is? Javasolnám az adalékanyaggal jócskán ellátott pisztácia fagyi helyett alapfagylaltként, már csak néhány szem valódi darált pisztáciával kéne megdobni.
Na, jöjjenek a receptek.
Zöldbabos csirkeleves a Távol-Kelet fűszereivel
Kellemesen savanyú, finoman édes, enyhén csípős. Minden benne van, ami egy távol-keleti ízvilágú ételben benne kell lennie. A friss, roppanós zöldbab pedig a ráadás.
Hozzávalók
1 fej zsenge hagyma
1 csirkemell filé
30 dkg zöldbab
2 l csirke alaplé
2 dkg vaj
1 tk piros curry paszta
1 tk friss gyömbér
1 tk kurkuma
1 kis konzerv kókusztej
1/2 chili paprika
1/2 csokor koriander
1 lime leve és reszelt héja
2-3 tk barna nádcukor
1/2d dl tejszín
olaj, só, néhány csepp szójaszósz
Fehér csokoládés zöldbabfagylalt kardamomos meggymártással
Nem csalás, nem ámítás, ez a fagyi valóban zöldbabból készült. Üde, krémes „zöld” íze és halványzöld színe a pisztácia fagyira emlékeztet. A savanykás, fűszeres öntet pedig pont az ellentéte, így íz- és színvilágukban is jól kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
A fagylalthoz:
30 dkg zöldbab
5 ek cukor
2 dl víz
1 tábla fehér csokoládé
1/2 rúd vanília
5 dl tejszín
1 csipet só
½ kg meggy
25 dkg cukor
néhány szem kardamom mag
Elkészítés:
A fagylalt:
A zöldbabot a cukorral, vanília kikapart belsejével, a fél rúddal és a csipet sóval együtt puhára főzzük. Ha kihűlt, kivesszük a vanília rudat és botmixerrel pürésítjük. 1 dl tejszínt felmelegítünk és felolvasztjuk benne a csokoládét. Mindkét hozzávalót jól lehűtjük. A maradék hideg tejszínt kissé felverjük, majd hozzáadjuk a zöldbab pürét és a fehér csokoládés tejszínt. Összekeverjük és a fagylaltgépben parfét készítünk belőle. Fagylaltgép híján úgy is elkészíthetjük, hogy fagyás közben többször kivesszük a mélyhűtőből és jól átkeverjük. Tálalás előtt néhány perccel kivesszük a mélyhűtőből.
Az öntet:
A meggyet kimagozzuk, a cukorral és az összetört kardamommal feltesszük főni. Ha szétfőtt a meggy, akkor botmixerrel pürésítjük és leszűrjük, majd tovább főzzük és mártás sűrűségűre beforraljuk. Ha kihűlt, akkor a fagylaltra öntve tálaljuk.
Szépek a fotók!!
VálaszTörlésA zöldbab fagyi meghökkentő, nem fognék hozzá az elkészítéséhez, de megkóstolnám, ha valaki legyártja! :)
Köszi Thrini! Tényleg semmi extrém "főzelék" íze nem volt a fagyinak. De valószínű én sem zöldbab fagyit csinálnék, ha nekiállnék fagyit készíteni. :D
VálaszTörlés