Oldalak

2010. november 10., szerda

Vadas marha zsemlegombóccal


Az örök kedvenc, igazi melegítő, őszi étel. Amikor évekkel ezelőtt vadas marha receptet kerestem a neten, sokfélébe botlottam. A választásom Kovács Lázár implementációjára esett, ez egy jó régi Receptklubos fogás, a leírását már nem is találtam meg, csak a videót. Be is akartam ide linkelni, de már azt sem találom, pedig két hete még megvolt :(.  Úgyhogy most kénytelen vagyok a memóriámra hagyatkozni.
Egyébként ez idáig a legsikerültebb vadas marhám. A férjem pedig azt állította, hogy ő életében nem evett még ilyen jó vadast, pedig ő tudja mi a jó vadas, amíg a nagymamája aktív volt, sokszor főzött és tényleg isteni volt. Na, lássuk!

Hozzávalók:
60-70 dkg marha comb (mindig felszeleteltetem a hentessel)
2 fej hagyma
5 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 pohár tejföl
2-3 ek barna cukor
3-4 babérlevél
1 l alaplé (vagy 2 db DM Alnatura marhahúsleves kocka)
só, bors, mustár
zsír a sütéshezt

A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom és a felforrósított zsíron hirtelen megsütöm, hogy a pórusok zárjanak és az ízek a hússzeletekben maradjanak. A kiveszem a szeleteket és egy tányérra teszem. A hagymákat felkarikázom és a maradék zsiradékon üvegesre párolom. A hagymát a serpenyőben kicsit félre tolom és szabad helyet csinálok a cukornak. A cukrot karamellizálom, majd összekeverem a hagymával, beleteszem a babérlevelet, és a mustárt, rápakolom a hússzeleteket, rákarikázom a megpucolt zöldséget és felöntöm az alaplével. Addig párolom, amíg a hús megpuhul. Ha kész, a húst ismét félreteszem, a babérleveleket kihalászom és a zöldséget meghintem 2 ek liszttel. Picit várok, amíg felszívja a zsiradékot, majd merülőmixerrel pürésítem. Tovább ízesítem tejföllel, illetve mustárral és cukorral, ha kell. Közben persze sűrűn kóstolgatom, nehogy túl édes, vagy túl savanyú legyen. Ha kész, visszateszem a húst a mártásba.

Amíg a zöldség és a hús párolódik elkészítem a zsemlegombócot. Amihez a hozzávalók:

3 szikkadt zsömle
2 tojás
1 csokor petrezselyem
1/2 csokor snidling
liszt, só, bors

A zsömléket felkockázom, egy tálba borítom, beleszórom az apróra vágott petrezselymet és a snidlinget. Beleütöm a tojásokat, sózom, borsozom és annyi lisztet teszek hozzá, hogy összefogja az egészet és gombócokat lehessen formázni belőle. Lobogó vízbe dobálom a gombócokat, amikor feljöttek a víz tetejére, kiszedem őket és lecsöpögtetem. Egy serpenyőben olajat hevítek, beleteszem a kész gombócokat és egy kicsit átpirítom őket.

A mártásból nekem általában néhány adag megmarad. Le szoktam fagyasztani  csak marhahúst sütök-párolok, hozzá és tésztával esszük.

4 megjegyzés:

  1. Koszonom a receptet,igazan izletesre sikerult eletem elso vadasmarhaja:)))
    A zsemlegombocaim egy cseppnyit kemenyek lettek......valami jo tanacsod nincsen erre nezve?

    Ancsurti

    VálaszTörlés
  2. Szia Ancsurti!

    Örülök, hogy jól sikerült! Próbáld meg egy kicsit kevesebb liszttel készíteni és hagyd pihenni, hogy egy kicsit összeálljon. Vagy főzd egy picit tovább, a tojás miatt nem fog szétesni.

    VálaszTörlés
  3. Szia Vera,

    kipróbáltam a vadast. Isteni finom lett, olyan mint anyué.

    puszi Orsi

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails