2011. március 17., csütörtök
Csokiba zárt panna cotta
Ezzel a kis furfanggal leptem meg Zsuzsit, amikor pár hete személyesen találkoztunk. Nem akartam neki klasszik pralinét ajándékozni, az van neki is bőven, hanem inkább elővettem egy korábbi elképzelésemet. Amikor megvettem a szilikonos muffinformákat, már tudtam, hogy ezekben én nem muffinokat fogok sütni és már akkor kigondoltam, hogy csokiba zárt panna cottát fogok benne készíteni. Most elérkezett az ideje. Nem volt egyszerű a dolog, mert ezek a fránya szilikon formák nyeklenek-nyaklanak, nem könnyű őket csokival bevonni úgy, hogy meg ne repedjen a csokiburok. Négyszer kentem ki, hogy elég stabil legyen és elbírja a rengeteg krémet. A talpa egy kicsit vastag is lett, de ez legyen a legnagyobb baja, nem igaz? :)) Narancsos változatot csináltam természetesen, a színét pedig a sáfrányos szeklicének köszönheti. Én 10 darabot gyártottam le, hogy a srácok is megkóstolhassák. Igaz, nekik nem jutott teljes adag, de így is nagy meló volt legyűrniük. :) Több tábla csokit temperáltam, négyet legalább. Szóval nem kispályás darabokról van szó. A hozzávalókat most hat darabhoz adom meg.
Hozzávalók:
3 dl tejszín
3 dl tej
5 lapzselatin
1 tk. sáfrányos szeklice
1 bio narancs héja
1 ek. kandírozott narancshéj
2-3 csepp narancs kivonat
1 rúd vanília kikapart magja
cukor ízlés szerint ( nálam kb. 3-4 ek.)
A zselatinon és a narancskivonaton kívül mindent beleteszek egy kisebb fazékba és felmelegítem, majd kb. 5 percig alacsony hőfokon főzöm, de nem forralom. Közben kóstolgatom, hogy elég édes-e. Majd elzárom és beleteszem a zselatin lapokat és addig keverem, amíg feloldódnak, majd belecseppentem a narancs kivonatot is. Félreteszem hűlni és akkor töltöm bele az előzőleg csokival kikent formákba, amikor már kihűlt, de még folyékony. Miután megdermedt, újra temperálom a csokit és lezárom. Beteszem a hűtőbe és ha már jó kemény a talpa, akkor óvatosan kinyomom a formából.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon klassz lett és a csoki is milyen szép fényes:-))
VálaszTörlésazért eggyel megbírkóznék szívesen, állítom, hogy legyőzném :)) atomisztikusan jól néznek ki :))
VálaszTörlésJelentem, én hárommal bírkóztam meg (a többit a család eltűntette), és nagyon-nagyon finomak voltak. A lágy panna cotta isteni a roppanós csokiburokban! Vera, azóta én se (csak) muffinsütésre használom a szilikon muffinsütőt - most talléroztam vele :)
VálaszTörlésHúúú ez nagyon ütős!
VálaszTörlésMicsoda ötlet! Szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésKöszi csajok!
VálaszTörlésDorkám, miután a fiúk elköltöztek itthonról, újra nekiállok és meghívlak. :))) De ha nyáron elpaterolom őket anyuhoz egy kis időre, akkor nem kell még vagy 30 évet várnod :).
Zsuzsi a páleszes tallérjaidtól tegnap óta nem tudok gondolatban elszakadni. Mennyei lehet! Volt Szlovéniában is az egyik Sparban liofilizált gyümi, de csak ananász.
huh, ez fantasztikus. a hét receptje nálam! köszi!! jövő héten kipróbálom.
VálaszTörlésSzuper kreáció és a képek... nyálcsorgatóak...
VálaszTörlésMár nagyon vártam őket, mióta Erinacea blogján megláttam az ajándékaidat! :) Nem csalódtam, nagyon guszták és fincsik is lehetnek. Megkóstolnám szívesen! :)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek!
VálaszTörlésJudit, viheted, majd referálj, hogy ízlett!
Gyönyörű!Nézz ne hozzám kérlek!
VálaszTörlésHűűű, ez nagyon-nagyon jó ötlet!!! Nagyon finom lehetett! :) A szilikonos muffinforma kikenését átérzem... :))) Én már kétszer próbálkoztam vele, és ráadásul - csak hogy cifrázzam -, nem is kerek formával, hanem szív alakúval (csokitálkát készítettem)... Mind a kétszer a 6-ból csak 4 sikerült... :D a többi odaveszett... :D
VálaszTörlésElvesztem!:))) Ebből korlátlan mennyiségben tudnék falatozni:)
VálaszTörlés