Oldalak

2011. április 18., hétfő

Az érzéki vanília


Aki még nem használt valódi vaníliát, az nem is tudja, hogy mekkora különbség van a kristályvanilinnal ízesített cukor és a valódi vanília között. Összehasonlíthatatlan. Pedig sokan vannak, aki nem ismerik még.
De mi a baj a bolti vaníliás cukorral?  Ez cukrot és kristályvanillint tartalmaz. Tehát mi is az a kristályvanillin? A Wikipedia szerint: 4-Hydroxy-3-methoxy-benzaldehyd tehát C8H8O3.
Megjegyzi itt még, hogy R: 22 S: 22-24/25, ami magyarul annyit jelent, hogy
R-22: Lenyelve ártalmas.
S-22: Az anyag porát nem szabad belélegezni.
S-24/25: Kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembejutást.
Ezért tesznek a vanillincukorba csak 2% kristályvanillint, és 98% cukrot.( forrás: desszert.eu)

Ez elég hátborzongató, nem????


Az igazi vanília, hát az maga a csoda!  Sok mindent tudunk róla. pl, hogy egy orchidea faj termése, különféle folyamatokon megy át, hogy kicsalogassák belőle a semmivel össze nem hasonlítható buja, érzéki aromáját és általában Madagaszkárról utazik hozzánk. A képeken látható hüvelyek azonban nem Madagaszkárról, hanem Tanzániából, pontosabban Zanzibárról, a fűszerszigetről származnak.

Mi minden készíthető 1 szál rúdból? Kikaparhatod a magját és beleteheted a fagyiba, a sodóba, a sütikbe, a pohárkrémekbe. Az üres hüvelyt cukorral megtöltött befőttes üvegbe zárhatod és lesz igazi vaníliás cukrod. Ha meguntad a vaníliás cukrot, akkor pecázd ki a cukorból, tedd át egy jól záródó üvegbe és töltsd fel alkohollal, pl. vodkával vagy tiszta rummal, Ha ad a patikus néni etilalkoholt, akkor azzal. Időnként rázogasd meg és kb. egy hónap múlva kész is a saját, külön bejáratú vanília kivonatod! Ehhez persze több hüvely kell, de ne aggódj, ha egyszer rákaptál, nem fogsz tudni szabadulni tőle és lesz elég rudad a kivonathoz. :)


Hogy jutott el hozzám pont a zanzibári vanília? A találkozás a véletlennek köszönhető: egy régi kedves ismerősöm  zanzibári vanília rúd forgalmazásával foglalkozik. Én és a blogom pedig úgy jövünk a képbe, hogy felajánlottam nekik, hogy készítek néhány tetszetős fotót a vanília rudakról a weboldalukra. Cserébe pedig azt kaptam/kaptátok, hogy kizárólag a Narancslekvár blog olvasói és Facebook rajongói 120 Ft/db!!! áron vásárolhatják meg  a nagy méretű,  16-18 cm-es kb. 3 grammos vanília rudakat!  15 szál pedig csak 1600 Ft! Csak az összehasonlítás kedvéért: a hiperekben kapható kis méretű fiolás és zacskós kiszerelésű egész vanília 400-450 Ft-ért kapható. Használjátok ki az extra kedvezményt!

A rendelés egyelőre e-mailben működik, a weboldal és a webshop kialakítás alatt van. Ha szeretnél vásárolni, akkor Narancslekvár jeligére küldj egy e-mailt nekem a narancslekvar@hotmail.com címre és én továbbítom  rendelésedet a Mandim Kft. részére.

Együttműködésünknek köszönhetően a cég weboldalán a vanílián kívül velem  is találkozhattok vaníliával készült receptek és fotók formájában.  Az első ez a guszta vanília fagyi lesz. ;)

21 megjegyzés:

  1. khmmm...ez most kedélyborzongató.
    nekem kéne, de ide a fenébe (hozzátok képest) hogy jutnának el a rudacskák? meg hogy a túróba érne oda a pénz?
    nahh....csak billentyűn gondolkodtam.
    azért irígykedem kissé, hogy tobzódni tudsz ilyen finomságokban

    VálaszTörlés
  2. Ne parázz. Utalsz és levélben megkapod a rudakat. Tök egyszerű.

    VálaszTörlés
  3. Vera, ha van valami, amit imádok, hát a vanília és a fahéj azok. Ettől a kettőtől bárhol, bármikor képes vagyok elalélni, egysserűen rabul ejtenek, és a környéken lévők orrát is beleverem, hogy ééérzed, milyen finom??? :)) Szóval, ha a vanília illat helyett most csak a fővő gombapörkölté jut is el az orromba, de elképzelem magam 1 ilyen mennyei zanzibári vaníliás zsákban :))

    VálaszTörlés
  4. Frühkém, én a hűtőmben parkoló 30 rúdtól is úgy érzem magam, mintha egy zanzibári vaníliás zsákban ülnék. :) Csak kinyitom az ajtót és az egész lakást körbelengi :))).

    VálaszTörlés
  5. egyébként meddig áll ez el? Tehát ha berendelek x rudat, akkor az hűtőben, ill. anélkül 1 normális, tehát nem vaníliáscuccokat extra mennyiségben gyártó családban meddig él el? Bár mondjuk akkor nyilván néznék én is olyan recepteket, amiben meg lehetne őrizni, mittomén fagyiba, vagy nem is tom, mikbe lehetne beletenni, hogy későbbre is jusson belőle...

    VálaszTörlés
  6. Sokáig. Nekem majdnem egy éve a mélyhűtőben hibernálódnak. Semmi bajuk, ha előveszem, ugyanolyan aromásak, mint frissen. Az a lényeg, hogy légmentesen legyenek lezárva és ne száradjanak ki.

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat, hogy belekotyogok, de én úgy tudom, hűtőbe tenni NEM szabad. A mélyhűtő lehet nem árt neki.

    VálaszTörlés
  8. Egy helyen olvastam, hogy nem ajánlott hűtőszekrényben tárolni. Egyébként 2-3 év a szavatossága. Az üvegben tárolás megfelelő, én pedig a magam részéről a mélyhűtőben tárolt rúdjaim esetében nem tapasztaltam minőségromlást. Elég hivatalos voltam? :DDDD

    VálaszTörlés
  9. Aha :D
    Én fémdobozkában tárolom őket. Jól vannak ;)

    VálaszTörlés
  10. és csókolom, az üvegben tárolás mit jelent??? a kis kémcsőveket, amiket láttam valahol, vagy elég 1 sima véknyabb üveg, beletuszkolva az x rúd? :))

    VálaszTörlés
  11. http://www.vanília.hu/index.php?route=information/information&information_id=18

    itt kiemelik, hogy nem ajánlatos hűtőszekrényben tárolni!

    itt is említést tesznek a vanília helyes tárolását illetően:

    http://www.iheartvanilla.com/faq.aspx

    "Do not store vanilla beans in the fridge or the freezer because it can cause mold to grow over time."

    vagyis ne tegyük hűtőbe/fagyasztóba, mert megpenészedhet.

    az optimális számára a sötét, 15-20 fok körüli helyiség, mely körülmények között így eláll 12-14 hónapig.
    feltéve, ha nem éri közvetlen napsugárzás sem.


    ...ennyi röviden

    VálaszTörlés
  12. Frühling: az alábbi linken látható doboz teljesen jó hozzá:
    http://www.xn--vanlia-5va.eu/index.php?route=product/product&keyword=doboz&category_id=0&product_id=57

    persze bármilyen műanyag tárolódoboz megteszi, a lényeg, hogy a fényt ne eressze át!

    VálaszTörlés
  13. Fedeles pléhdoboz a száz forintos boltból tökéletes lesz! :)

    VálaszTörlés
  14. Mondjuk egy ilyen:
    http://www.teaker.hu/index.php/termekek/neeraja-120g-os-doboz

    VálaszTörlés
  15. Köszi Csibe, nekem is nagyon tetszenek! :)

    VálaszTörlés
  16. Idestova két éve már, hogy a rudakat hűtőben tárolom egy befőttes üvegbe zárva. Lehet, hogy nem ajánlatos, de valójában semmi bajuk sincs. Ducik, lédúsak és az aromájuk is ugyanolyan élvezhető.

    VálaszTörlés
  17. hú, ez most nagyon jól jött!

    Szuper!

    VálaszTörlés
  18. most akkor hogyan is tegyek?
    30 rúdból 10 alkoholban áztatja végtagjait, fél rúd hasznosítva vala míg nem voltam itthon, 1,5 rúd cukorban tesz a vaníliáscukor képződésről, 1 ma este fagyiba lehelte lelkét. Akkor most a maradék 17 rúd kb megharmadolódik, egy része marad a kamrában sötétben, másik beül a fagyasztóba, míg az utolsó adag csak a hűtőbe. jól kitaláltam?

    egyébként klassz darabok, rengeteg magocska lakik bennük, boltiból ilyen mennyiséget én még nem tudtam kiemelni. és az tény, hogy így csoportosan olyan illatra képesek.....

    VálaszTörlés
  19. Jobban nem is csinalhattad volna!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails