2011. április 27., szerda
Húsvéti frittata
Nincs Húsvét sonka, tojás és rengeteg friss retek, újhagyma, paradicsom és paprika nélkül! Ezzel a reggelivel több legyet is üthetünk egy csapásra. Elhasználhatjuk a maradék húsvéti sonkánkat, és a salátából megmaradt zöldségeket is. Ha Húsvét Hétfőn úgy döntünk, hogy kitesszük az ajtóra locsolók számára a "kérlek ne zavarj" táblát és úgy tervezzük, hogy sokáig alszunk, akkor ezzel a frittataval 2in1 még az ebédet is lezavarhatjuk. A bevállalósak kicsattoghatnak köntösben és papucsban a kert végébe és szakíthatnak hozzá egy-két szál csalánt. Gumikesztyű használata megengedett :). Én Majkon, a Kamalduli Remeteség mellett szedtem puszta kézzel, két napon keresztül bizseregtek az ujjaim. :)
Hozzávalók:
8 db tojás
10-15 szál medvehagyma
20 dkg húsvéti sonka
3 db újhagyma
1 cs retek
15 dkg sajt
1/2 kápia paprika
4-5 szál csalán (elhagyható)
olívaolaj, bors
(A hozzávalók típusa és mennyisége szabadon variálható.)
A sütőt 200 fokra vagy 180 fok légkeverésre bekapcsolom, a sajtot lereszelem. A medvehagymát és a csalánleveleket megmosom, megszárítom, felaprítom és kevés olajon megfonnyasztom, majd félreteszem. Az újhagymát felkarikázzuk, olajon megdinszteljük, majd azt is félreteszem. A retkeket félbevágom, felkarikázom, a kápiát hasábokra vágom és együtt szintén megdinsztelem őket. A sonkát felkockázom és egy kicsit megpirítom. A tojásokat megmosom, egy tálba ütöm, megborsozom és habverővel összekeverem. A koszorúformát kivajazom, hiába bevonatos, minden leég benne... (Thx dr. Oetker) A tojásba belekeverek minden hozzávalót és a formába öntöm. 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm. Kenyér nélkül, csak salátával is nagyon laktató, a csalán pedig nem fogja megcsípni a nyelvünket :).
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
ez jól hangzik, jól néz ki. egyedül a csalán szedést bíznám másra. kesztyűvel vagy anélkül.
VálaszTörlésImádom az ilyen reggelit!:) Nekem is a csalán a kérdéses :)
VálaszTörlésKihagyhatjátok belőle. Egyébként nagyon egészséges, még a csípése is!
VálaszTörlésAz egész csalánnövény szára, levelének színe és fonákja sertékkel, azaz csípésért felelős szőrökkel borított. A csalán csípéséért az ezekben a sertékben megtalálható histamin nevű anyag a felelős. A méreganyag órákon át tartó melegség érzetet okoz, a bőr kipirul, megduzzad, vérbő lesz, és így a csalán salaktalanító, vértisztító hatásának köszönhetően a reumáért felelős húgysav hamarabb kiürül a szervezetből.
A gyógynövény egyes gyógyhatásait ma már azonban csak a népgyógyászat tartja számon. Ezzel a növénnyel nehezen gyógyuló sebek is kezelhetőek, csersav tartalmának köszönhetően ugyanis összehúzza a sebek felületét. A csalán felhasználásának legelterjedtebb módja azonban belsőleg történik.
Miért jó a csalán?
Főzésre alkalmas
A szúrós csalán levelek -bármennyire is hihetetlennek tűnik- nem csak tápanyagban, és vitaminokban gazdagok, de ízük is kitűnő. Régen levest, főzeléket, párolt ételt készítettek belőle. A csalán sokrétűségét mutatja, hogy nem csak a gyógyászat és a konyhaművészet figyelt fel rá, de az ipar is hasznosítja.
Ó köszönjük! :) Én eddig csak tea formájában ittam. De most láttam valakinél csalánfőzeléket. Jót írt róla Ő is. Szóval ideje változtatni a szokásainkon.:)
VálaszTörlésÓ, nincs mit! Egyébként innen van:
VálaszTörléshttp://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-bolygo/csalan-viszketes-csipes-gyogyszer/2128/
Nagyon jól néz ki, igen mi is szoktunk csalán levest készíteni füstölt sonkával. Nincs is finomabb annál.
VálaszTörlésNa tessék, még egy csalánevő! Most már nekem is ki kell próbálnom a csalánlevest! :)
VálaszTörlés