Oldalak

2011. április 27., szerda

Húsvéti frittata



Nincs Húsvét sonka, tojás és rengeteg friss retek, újhagyma, paradicsom és paprika nélkül! Ezzel a reggelivel több legyet is üthetünk egy csapásra. Elhasználhatjuk a maradék húsvéti sonkánkat, és a salátából megmaradt zöldségeket is. Ha Húsvét Hétfőn úgy döntünk, hogy kitesszük az ajtóra locsolók számára a "kérlek ne zavarj" táblát és úgy tervezzük, hogy sokáig alszunk, akkor ezzel a frittataval 2in1 még az ebédet is lezavarhatjuk. A bevállalósak kicsattoghatnak köntösben és papucsban a kert végébe és szakíthatnak hozzá egy-két szál csalánt. Gumikesztyű használata megengedett :). Én Majkon, a Kamalduli Remeteség mellett szedtem puszta kézzel, két napon keresztül bizseregtek az ujjaim. :)


Hozzávalók:

8 db tojás
10-15 szál medvehagyma
20 dkg húsvéti sonka
3 db újhagyma
1 cs retek
15 dkg sajt
1/2 kápia paprika
4-5 szál csalán (elhagyható)
olívaolaj, bors
(A hozzávalók típusa és mennyisége szabadon variálható.)

A sütőt 200 fokra vagy 180 fok légkeverésre bekapcsolom, a sajtot lereszelem. A medvehagymát és a csalánleveleket megmosom, megszárítom, felaprítom és kevés olajon megfonnyasztom, majd félreteszem. Az újhagymát felkarikázzuk, olajon megdinszteljük, majd azt is félreteszem. A retkeket félbevágom, felkarikázom, a kápiát hasábokra vágom és együtt szintén megdinsztelem őket. A sonkát felkockázom és egy kicsit megpirítom. A tojásokat megmosom, egy tálba ütöm, megborsozom és habverővel összekeverem. A koszorúformát kivajazom, hiába bevonatos, minden leég benne...  (Thx dr. Oetker) A tojásba belekeverek minden hozzávalót és a formába öntöm. 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm. Kenyér nélkül, csak salátával is nagyon laktató, a csalán pedig nem fogja megcsípni a nyelvünket :).

7 megjegyzés:

  1. ez jól hangzik, jól néz ki. egyedül a csalán szedést bíznám másra. kesztyűvel vagy anélkül.

    VálaszTörlés
  2. Imádom az ilyen reggelit!:) Nekem is a csalán a kérdéses :)

    VálaszTörlés
  3. Kihagyhatjátok belőle. Egyébként nagyon egészséges, még a csípése is!

    Az egész csalánnövény szára, levelének színe és fonákja sertékkel, azaz csípésért felelős szőrökkel borított. A csalán csípéséért az ezekben a sertékben megtalálható histamin nevű anyag a felelős. A méreganyag órákon át tartó melegség érzetet okoz, a bőr kipirul, megduzzad, vérbő lesz, és így a csalán salaktalanító, vértisztító hatásának köszönhetően a reumáért felelős húgysav hamarabb kiürül a szervezetből.

    A gyógynövény egyes gyógyhatásait ma már azonban csak a népgyógyászat tartja számon. Ezzel a növénnyel nehezen gyógyuló sebek is kezelhetőek, csersav tartalmának köszönhetően ugyanis összehúzza a sebek felületét. A csalán felhasználásának legelterjedtebb módja azonban belsőleg történik.


    Miért jó a csalán?
    Főzésre alkalmas

    A szúrós csalán levelek -bármennyire is hihetetlennek tűnik- nem csak tápanyagban, és vitaminokban gazdagok, de ízük is kitűnő. Régen levest, főzeléket, párolt ételt készítettek belőle. A csalán sokrétűségét mutatja, hogy nem csak a gyógyászat és a konyhaművészet figyelt fel rá, de az ipar is hasznosítja.

    VálaszTörlés
  4. Ó köszönjük! :) Én eddig csak tea formájában ittam. De most láttam valakinél csalánfőzeléket. Jót írt róla Ő is. Szóval ideje változtatni a szokásainkon.:)

    VálaszTörlés
  5. Ó, nincs mit! Egyébként innen van:
    http://www.edenkert.hu/vilagos-zold/zold-bolygo/csalan-viszketes-csipes-gyogyszer/2128/

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki, igen mi is szoktunk csalán levest készíteni füstölt sonkával. Nincs is finomabb annál.

    VálaszTörlés
  7. Na tessék, még egy csalánevő! Most már nekem is ki kell próbálnom a csalánlevest! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails