Oldalak

2011. április 15., péntek

A konyhámban a fél világ!


Ezt most lehet nyugodtan majdnem szó szerint érteni. Kedden a konyhámban tolongott Japán, India, Törökország, Magyarország, Franciaország (néhány dugi macaronnal a hűtőben :). Ha lett volna még mondjuk New York cheescake  dulce de leche-vel akkor az amerikai kontinens is képviseltette volna magát.
Talán ezt a nevet lehetne adni a fogásnak:  kókuszos pankoval sült csirkemell darabok medvehagymás kivi chutney-val, fahéjas-joghurtos padlizsánsalátával és chapatival.  Mit fogás, ez egy komplett menü volt!

Minden a Panko-val kezdődött. Hogy ne csak egyszerű rántott hús legyen az ebédem, fele-fele arányban kókuszreszelékkel dúsítottam a japán morzsát. Így egy kis egzotikumot is csempésztem bele, másrészt takarékoskodtam is vele, mert bár teljesen hétköznapi dolog, meg kell hagyni, nem egy olcsó mulatság.  Teljesen úgy működik, mintha rántott húst paníroznánk, gondolom nem kell részletezni. :)

Ha már egzotikum, akkor jól jön mellé egy kis édes-csípős chutney mártogatósnak. A legtöbb gyümölcsöm otthon a kivi volt, úgyhogy ő lett az áldozat. Szerintem örül neki, a kókadó medvehagymával egyetemben. Erről a chutney dologról egyébként Axi tehet. Csatlakozott a facebook-hoz és mindjárt játékkal indított, ami még most is megy. Azóta a chutney-jaival álmodom.  Epres, chilis, illatos, fűszeres, mint Artúr csokoládéi. :)

Volt egy padlizsán is még a hűtőben, úgyhogy gondoltam egyet és a kedvenc fahéjas-joghurtos padlizsánsalátámat is mellérittyentettem. Amióta igorka mondta, hogy a padlizsán hogy szereti a fahéjat, azóta ki nem hagyom belőle! Próbáltátok már? A padlizsánsalátából még mára is jutott.

De kéne mellé valami lepénykenyér féle, ami csakis chapati lehet. Hamar elkészül, nem egy faksznis dolog.
Gyerekek, hogy én mekkora lakomát csaptam, amíg a kicsi aludt!!!! Annyira jólesett, hogy azt el nem tudom mondani! :)))

Ja, és hát hadd szabadjon megjegyeznem, hogy két legyet ütöttem egy csapásra, ugyanis a chutney-val mindjárt be is neveztem a Culinaris receptversenyére a facebookon! A kollázs is oda készült. Úgyhogy menjetek, rajongjatok a Culinarisért és szavazzatok arra a fogásra, amelyik a legjobban tetszik Nektek!

Na, most jönnek a receptek.

Medvehagymás kivi chutney

Hozzávalók:

1 kg hámozott, kockára vágott kivi
2 db hámozott, kockára vágott alma
1 póréhagyma
1 csokor medvehagyma
1 darabka gyömbér
3-4 szárított chili paprika
2-3 ek. méz
3-4 tk. Korma Mix fűszerkeverék vagy mindenféle indiai fűszer (gyömbér, római kömény, koirander, curry, kurkuma, szegfűszeg, stb. )
3 szegfűszeg
1-2 ek. fehérborecet
só, bors, kevés olaj

Elkészítés:

A póréhagymát megmosom, vékony szeletekre vágom és egy serpenyőben megdinsztelem. Belereszelem a meghámozott gyömbért, beledobom a szegfűszeget megszórom a fűszerkeverékkel, meglocsolom a fehérborecettel, enyhén megsózom és jól átkeverem. Majd hozzáadom az apróra vágott kivit, az almát, rácsorgatok 2 evőkanál mézet és belemorzsolom a chilit. Majd fedő nélkül addig párolom, amíg be nem sűrűsödik. Közben mindenki az ízlésének megfelelően édesítheti, savanyíthatja, erősíthet rajta. Amíg a mártás sűrűsödik, addig megmosom és konyhai papírtörlőn leszárítom a medvehagyma leveleket. A szárukat eltávolítom, szorosan csokorba fogom a leveleket és vékonyan felszeletelem. Az utolsó előtti pillanatban hozzáadom a chutney-hoz, összekeverjem és még 1-2 percig párolom.
 
Fahéjas-joghurtos padlizsánsaláta

Hozzávalók:

1 padlizsán
1 pohár natúr joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1-, 1,5 dl olaj,
fahéj, só, bors

A padlizsánt megmosom, a végeit levágom és héjastul felkockázom. Picit besózom, borsozom. Közben felhevítem az olajat. Muszáj nagyon forrónak lennie, mert a padlizsán pillanatok alatt magába szívja az olajat. Én egyébként mogyoró olajat használtam. Rádobom a padlizsánt és nagyon gyorsan összekeverem, majd lejebb veszem a hőt alatta. Amíg sül a padlizsán, addig a lecsöpögtetett joghurtba belekeverem a zúzott fokhagymát és a petrezselymet. Amikor a padlizsán már összeesett és a héja is fogyasztható állagúvá vált, meghintem fahéjjal,  ráöntöm a joghurtot és összekeverem, majd leveszem a tűzről.


Chapati

250 g tk. búzaliszt
1,5 dl víz
1 csipet só

A lisztbe keverem a sót és az apránként adagolt vízzel kemény tésztát gyúrok és diónyi golyókat formálok belőle, majd félreteszem pihenni. Szárazon magas hőfokon felmelegítek egy bevonatos serpenyőt. Közben a golyókat 2 mm vékony lepényekké nyújtom a sodrófával. Ha jó forró a serpenyő, akkor egyenként megsütöm őket, óvatosan, nehogy odaégjenek. Akkor jó, ha felpuffadnak. Csak frissen, melegen jó, ha kihűl, akkor körömcipőtalp lesz belőle.

9 megjegyzés:

  1. Egészen elképesztő! A fotók is, a chutney is... gyönyörű! Én eddig is rajongtam már a Culinaris-ért és már nyomtam is a receptedre :) Remélem nyersz! :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, Reni, nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! Igen, láttam köszönöm. Hát nem volna rossz, egy szatyor pénzt ott tudnék hagyni. :)

    VálaszTörlés
  3. Hmmm...ez a kollázs. Lehet nálad kellene érdeklődnöm egy fotótanfolyásra? Mellette pedig ilyen finom, ínycsiklandó kajákon gyakorlatoznánk? persze kötelező kóstolással.

    Amúűgy mindenhol megjelenik a leírásokban, hogy 1 csokor medvehagyma. Azért kb. úgy mégis mennyi az annyi? Pl. ha nincs felvágva még, akkor hány maréknyi jön ki belőle?

    VálaszTörlés
  4. 4Gyerek, Nézd meg a fotón, annyi az egy csokor. Jó sok, így árulják a piacokon, szerintem nagyjából mindenhol ugyanannyi. Az én fonnyadt csokromat most lemértem neked, az 10 deka. Nem marék, hanem öl. :)Kell a sok, mert elég gyenge az íze, továbbá hamar spenót lesz belőle főzés során :).

    VálaszTörlés
  5. ötödször futok neki, mert nem illeszkedik a megfogalmazásom a képekhez és a receptekhez ebben a posztban...csak szuperlatívuszokban!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek ezek a képek BéVé! Nagyon profin nyomod!!!:))
    És a receptek is őrült jól hangzanak, nagyon bírom az indiai konyhát, tényleg milyen rég ettünk már csatnit...

    VálaszTörlés
  7. a Húsvéti receptajánlós játékba meghívlak. kérlek a részletekért látogass el hozzám. köszi.

    VálaszTörlés
  8. Igorkám, csak nem beléd fojtottam a szót? :))))

    Köszi Vianne!

    Megyek 4Gyerek és nézem!

    VálaszTörlés
  9. Díjaztalak,nézz be hozzám kérlek!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails