Oldalak

2011. április 7., csütörtök

Sexy macarons ;)


Igen, igen, már megint a macaron. Mostanában sokféle receptet kipróbáltam, de Latsia receptje adott új lendületet. Nem misztifikálta túl és ez nálam is bejött. Nem pihentettem a tojásfehérjét, csak hagytam, hogy szoba hőmérsékletű legyen, nem kevertem túl, viszont sokat pihentettem a tepsin, hogy jól megszáradjon a teteje. Ezek a példányok talán túl sűrűek is lettek, köszönhető ez a különleges, természetes színező és ízesítő dolognak, amit még Zsuzsitól kaptam ajándékba, amikor találkoztunk. Ez a dolog pedig nem más, mint a liofilizált málna. Az arányok most  a gyönyörű Canelle et Vanille blogról származnak. A finomra ledarált liofilizált málna elég jól megszívta magát, legközelebb ha ezzel ízesítek és színezek, megemelem a tojásfehérjét egy leheletnyivel. Hiába csapkodtam a tepsit, a csúcsocskák nem akartak eltűnni. Viszont nagyon jó állagú lett a tészta: kívül roppanós, belül sűrű krémes és eszméletlen, valódi málna ízű!  A színe egyébként egy kicsit szürkés lett, a tetszetősebb fotó érdekében kicsit korrigáltam a színeket. Ezek most egy kicsit kisebbek lettek, mint a szabvány macaronok, inkább a svájci luxemburgerlikhez hasonlítanak. Kb. 35 db egész lett belőle.

Hozzávalók:
90 g mandulaliszt átszitálva
120 g porcukor
70 g tojásfehérje (amit 80-ra emelnék a liofilizált málna miatt)
40 g kristálycukor 

11,5 g liofilizált málna (Ausztriában minden Sparban kapható)

 A liofilizált málnát a zacskójában összetörtem a sodrófával,  kávédarálóban összedaráltam egy kevés porcukorral és átszitáltam, mert a magjával nem bírt el a daráló. Majd ezt hozzákevertem a többi porcukorhoz és belekevertem a mandulát is. Gyorsan kell dolgozni a liofilizált málnával, mert hamar magába szívja a levegőből a párát: megpuhul és akkor pár nem lehet porrá darálni.
A tojásfehérjét elkezdtem felverni és félidőben apránként hozzáadtam a kristálycukrot is. Szép fényes, tömör hab lett belőle. Utána hozzáadtam a porcukros mandulát és egyneművé kevertem. Habzsákba töltöttem és szilikonnal bélelt tepsire nyomkodtam kb. 1,5- 2 cm átmérőjű kis halmokat. Terülnek egy kicsit, úgyhogy helyet kell hagyni kettő között. Egy nagy tepsin 36 db halmocska fért el. A tepsit néhányszor a földhöz csaptam, hogy a levegőbuborékok szétpattanjanak és a csúcsok kisimuljanak. Kb. egy órát hagytam őket száradni. (Ha a levegő páratartalma miatt nagyon nem akarnak szikkadni, akkor betolom a tepsit a sütőbe és résnyire nyitott ajtónál hő nélkül légkeverésen szárítom őket.). A sütőt 150 fok légkeverésre kapcsolom be és ha elérte a hőfokot, betolom középre. Pár perc múlva, amikor a talpacskák megjelennek, lekapcsolom a légkeverést és készre sütöm őket ügyelve arra, nehogy színt kapjanak. Összesen kb. 12-14 percet vannak a sütőben. Ez sütő függő, ki kell tapasztalni. Ha kész, kiveszem és óvatosan lehúzom a papírt a macaronokkal együtt a tepsiről a pultra, hogy hűlés közben a forró tepsin ne süljenek tovább. Ha kihűltek, szépen le lehet őket emelni a papírról.

Csoki ganache-sal töltöttem meg őket:
100 g összetört jófajta étcsokit 100 ml forró tejszínben folyamatosan keverve feloldok és beleteszek egy fél ek vajat. Jól elkeverem és beteszem a hűtőbe hűlni. Ha már krémmé szilárdult, akkor habzsákba töltöm és rányomok minden előzőleg párosított fél macaronra, majd rányomom a másik felét. Voilá!

12 megjegyzés:

  1. Ezek meseszépek lettek BéVé, gratulálok! És a körítés is! Olyan Szex és New York belevalócsajos:)
    Hétvégén én is nekiugrok, lilát tervezek ibolya-ganache-sal...

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is a Sex és New Yorkra asszociáltam a készítés közben, ezért is kúszott oda hátra az a sok lilás csajos cucc :). volt még egy fréziám, de én béna lefelejtettem a fotóról. De mentségként felhoznám, hogy 4 pár gyerekkezet hessegettem fotózás közben. :)

    Dögös lesz a lila is én is szeretnék olyat csinálni.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ne tegyél bele több fehérjét :) Ahogy leírtad milyen, szerintem az a tökéletes...
    A macaron annak ellenére, hogy tulajdonképpen egy habcsók, a mandula miatt tömör szerkezetű belül. És ahogya töltelékkel összeérik, lesz omlós és puha. Csak ilyeneket ettem Franciaországban. A vicc eben a sütiben, hogy az ember ha már biztosan tudja csinálni ( talpak, egyfomra méret, nem reped stb) akkor azon kezd filózni, hogy lehetne MÉG tökéletesebb :) Ismerem ezt az érzést...

    VálaszTörlés
  4. Szia Piszke! Csak a liofilizált málna miatt tennék bele, mert nagyon beszívta a fehérjét és nagyon sűrű lett, meg sem mozdultak a csúcsocskák az ütögetésre, egy kanál hátával próbáltam őket besimítani. Igen, most folyik a tökéletesítése :)))

    VálaszTörlés
  5. Vera,
    nekem nem volt viszonyítási alapom..és csúcsocskák ide vagy oda..meg tudtam volna enni még vagy tízet!! :) Isteni volt, köszi :)
    zs.

    VálaszTörlés
  6. jujujjj ezt nem lett volna szabad most feltenned :) épphogy kipihentem az ovcs fáradalmakat, állhatok neki macaront készíteni, ott figyel 2 napja a konyhapulton 2 tojásfehérjém....
    mennyien néznek ki:)

    VálaszTörlés
  7. Már mind a pocakomba.:) Nagyon nagyon finomak voltak. A család tagjai is csak szigorúan egyet-egyet ehettek belőle. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon csajos lett! :) Klassz!

    VálaszTörlés
  9. Nemrég találtam rá a blogodra, de el is mentettelek, ki is linkeltelek meg minden, mert nem semmi, amiket alkotsz...na, de ez, Apám, ez már mindenen túltesz! Gyönyörűek lettek a kis makijaid! Gratulálok!
    (én meg csendben sárgulok, mert ezidáig 2 balul sikerült macaron-próbálkozáson vagyok túl)

    VálaszTörlés
  10. szia Adél! Én meg most irulok-pirulok. Ekkora bókot rég kaptam. Szerintem semmi extrát nem alkototok. Hát igen, a macaronhoz le kell lazulni. Nekem is soká tartott. Próbáld ki Canelle et vanille receptjét, be is linkeltem. Ez egy masszívabb massza lesz. És szárítsd jó sokáig őket a tepsin. Drukkolok, hogy sikerüljön!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails