Oldalak

2010. augusztus 26., csütörtök

A fiúk szülinapi tortája




Kedden volt a fiaim szülinapja - igen, ugyanazon a napon születtek, még mindig alig hiszem el - és mint egy magára valamit is adó gasztroblogger anyuka, természetesen saját magam készítettem a tortát. Az a bizonyos ronda, de finom változat. Na jó, nem is lett olyan ronda. Viszont nagyon finom volt. A tésztája csokis mandulás, a krém pedig fehér csokis, vaníliás. Csongor a csokit szereti, Milán pedig a vaníliát. Így két legyet ütöttem egy csapásra.
Az éjszaka leple alatt készült két ütemben. Persze nem volt gikszer-mentes az elkészítése, merthogy nem volt finomlisztem, csak kenyérlisztem. De egész jól feltaláltam magam és egy kis tejszínnel lazítottam a tésztáján. Jó sűrű, tömött tészta lett, de a sok zsiradéktól egyáltalán nem volt fojtós, inkább krémes. Természetesen a töltelék sem volt sima ügy, ugyanis a tejszín nem akart felverődni. Nem is tudom, miért csodálkozom egyébként ezen, hiszen legalább két éve nem tudom felverni a mostanság kapható tejszíneket. Ganache jellegű szeretett volna lenni a krém, a tejszínben felolvasztottam a fehér csokit, tettem bele vaníliát és vajat is, hogy biztosra menjek. Kihűlés után lazítani akartam habverővel a krémen, de természetesen elkezdett csomósodni. Itt le is álltam, és elővettem a jó öreg zselatint. Igen ám, de a szintén jó öreg dr. Oetker bácsi citromsavat tesz a krémek állagának javítására való zselatin porba!!!! Könyörgöm, minek???? De más most nem volt itthon éjszaka, a szomszédokat meg nem akartam felébreszteni, úgyhogy ez került bele. A tortában nem lehetett érezni, elnyomta a csoki. :D

Persze, most irigykedtek, hogy könnyű nekünk, egy füst alatt lerendezzük a két gyerek szülinapját. Na, neeemkéremszépen, ennyivel nem ússzuk ám meg! Vasárnap jön a duplázás! Két torta, mindenből dupla mennyiség, mert dupla vendégsereg egy napra! Idén ugyebár a barátokon, rokonokon kívül már az ovistársak és szüleik is jelen lesznek. Ha a kicsi is oviba megy, akkor vagy cateringet veszek igénybe, vagy két zsúrt rendezünk. Úgy kell nekem, miért egy napon született mindkét gyerekem. :))))



Szóval, ha valaki szeretné a torta pontos receptjét, javított változatban, akkor jelezze nekem írásban, itt az oldalon a"megjegyzés küldése" funkció igénybe vételével. ;)

Továbbá van még két kérdésem a nyájas olvasóim felé:
1. Melyik az a tejszín, amelyik habverővel habbá varázsolható?
2. Melyik az a fehér csokoládé, amelyik csomósodás nélkül gőz fölött sikeresen felolvasztható és torta bevonására alkalmazható?

Tűkön ülve várom a válaszokat.


Itt a folytatás, vagyis a recept:

A tésztához:

15 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojás
150 g natúr joghurt
1/2 dl tejszín
35 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1/2 dl tejszín (elhagyható, de ha a végén túl sűrűnek találod a tésztát, tedd még bele)
2 tk. mandula kivonat (Culinarisban van, egy mini üveg 1500 Ft, nagyon kiadós és nem mű, illetve jó még a Butlersben kapható Monin márkájú szirup is, de az nem olyan tömény és már cukros is. )

A krémhez:

1/2 l tejszín
1 vanília kikapart belseje vagy 2 cs bourbon vaníliás cukor
100 g fehér csoki
5 dkg vaj
ízlés szerint cukor
mentőövként 2 tk. natúr zselatin.

A bevonathoz:

200 g étcsokoládé
kb. fél dl étolaj

A sütőt 200 fokra melegítem elő. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral és átszitálom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem és beteszem a hűtőbe. (Azért csinálom ezt először meg, hogy ne kelljen elmosni a habverőket :-D. ) A tortaformát kivajazom, kilisztezem. A puha vajat a cukorral habosra keverem és egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. Mindegyikkel jól kikeverem. Lassabb fokozat mellett a joghurtot és a mandula kivonatot is hozzáadom. Beleszórom a kakaós lisztet, ha kell, akkor a tejszínt is. Átkeverem és kézzel, nagy, lassú átforgató mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét is hozzáadom. Beleöntöm a formába, megrázogatom, és beteszem a sütőbe, alsó-felsőn légkeverés nélkül sütöm. Elég sokáig sül, de akkor csinálok egy tűpróbát, amikor már érzem az illatát. Ha nem ragad a fogpiszkálóra, akkor kiveszem. Hagyom kihűlni és közben megcsinálom a krémet.

A tejszín felét felmelegítem, beleteszem a vaníliát. 1-2 perc forráspont alatt tartás után leveszem a főzőlapról, beletöröm a csokit, majd hozzáadom a vajat. Beleöntöm a tejszín másik felét is. Félreteszem hűlni. Ha kihűlt, remegő gyomorral hozzálátok a felverésének. Árgus szemekkel figyelem, hogy mit csinál a tejszín. Ha keményedik, akkor hurrá, ha nem, akkor megállok a habveréssel és 3 ek. meleg tejben feloldom a zselatint, majd a krémhez adom. Beteszem a hűtőbe és megvárom, amíg megszilárdul.

Ha kihűlt a tészta, akkor levágom vízszintesen a púpos részt, majd megfelezem a lapot. Úgy szoktam leemelni a felső részt, hogy egy műanyag tányéralátétet csúsztatok be a vágás mentén és azzal együtt emelem le. Az alsó lapon egyenletesen elosztom a krémet, ügyelek arra, hogy középen ne legyen púpos a krém és kiérjen a szélére is. Letolom a felső lapot a tányéralátétről a krémes rétegre. Kicsit megnyomkodom úgy, hogy a krém mindenhol kibuggyanjon egy kicsit, majd egy evőkanál hátával elsimítom a szélét.

Gőz fölött megolvasztom a két tábla étcsokit és beleöntöm az olajat. A tortát a mikró grillrácsára teszem fel, azt pedig egy pizzatálra/tálcára (kinek, mi van) teszem. Így nem fog a konyha csokiban úszni és a tortát is könnyen tudom forgatni. Több-kevesebb sikerrel bevonom a tortát.

12 megjegyzés:

  1. Kedves Narancslekvár,

    Innen nagyon jól néz ki a torta, én szeretném ha feltennéd a receptjét, imádom az összes belevalót.:)
    Köszi!
    kiskifli

    VálaszTörlés
  2. szép a torta, a kisfiaid meg különösen! gratulálok!

    VálaszTörlés
  3. Köszi kiskifli, köszi Pepper!
    Kiskifli, hallgatok a narancslekvárra is, a receptet meg este feldobom.

    VálaszTörlés
  4. Hogy ronda torta???? De hát pont azt néztem a blogom oldalsávján, hogy olyan mintha vonalzóval lenne megszerkesztve... :) Nem ronda!!! Szép és nagyon guszta! Szóval receptnek én is örülnék!
    És a gyerkőcök is édesek! Mintha ikrek lennének! :)
    Boldog születésnapot nekik!
    Tejszín? Nekem a Lidl-ben kaphatóak (tartós és friss változat is) jól beváltak. Mindig fel tudom verni.
    Fehércsoki? Nah azt még én sem fedeztem fel... Pedig azt gondolná az ember, hogy pont a magasabb kakaóvaj tartalom miatt ez könnyebben, jobban és szebben olvad... :S

    VálaszTörlés
  5. Ildinyó, tulképp vonalzóval vágtam el, vagyis ezzel:http://www.backfee.de/pd-243462845.htm?categoryId=1

    Azért lett ilyen egyenes a vágás, mert nagyon sűrű lett a tészta és nem morzsálódott. A krém is állt rendesen a zselatinnak köszönhetően. Na, teszem fel a receptet.

    Na, majd kipróbálom a lidlis tejszínt.

    Magasabb kakaóvaj? Á, szerintem mint mackósajtban a brummogás. Gondoltam rá, hogy veszek a gyógyszertában kakaóvajat, felolvasztom, teszek bele tejport, tejszínt, cukrot, vaníliát és kész is a fehér csoki!

    VálaszTörlés
  6. Boldog születésnapot kívánok a fiúknak!

    VálaszTörlés
  7. Szia Polly!

    Köszi, átadom nekik! Milyen érdekes, hogy az nlc után, itt is összeakadtunk! :)

    VálaszTörlés
  8. Szia Salsa!

    Nagyon szépek lettek a fiúk tortái. A fehér csokit én úgy szoktam felolvasztani, egy kis vizet teszek hozzá, vagyis annyit amíg megfelelő állagú nem lesz. Szépen be lehet vele vonni a sütik tetejét.

    VálaszTörlés
  9. Dinuskám, te vagy a megmentőm! Köszönöm szépen, ez nekem nem is jutott volna eszembe!!! Cupp-cupp!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon helyes a két szöszke fiad :) A torta pedig tök jól néz ki :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails