Oldalak

2010. augusztus 24., kedd

Fokhagyma, cukkini, paradicsom


Azaz olajban eltett darált fokhagyma, fokhagymás, olívabogyós cukkini és bazsalikomos paradicsomszósz. A szombati nagy kotyvasztás produktumai. Bár hétfőt ígértem, remélem, senki nem haragszik meg azért, hogy kedden töltöm fel. Pontos hozzávalókat nem is igazán írok, mindenki a saját ízlése, illetve a rendelkezésre álló alapanyag mennyisége szerint készítse el, sűrű kóstolgatások közepette.

Olajban eltett fokhagyma

Hozzávalók:
fokhagyma,
olaj

Annyira triviális, nem is recept, semmi fortély, semmi flikk-flakk . De mégis pont azért teszek róla említést, mert amennyire kézenfekvő, annyira el is felejthető. Sok gerezd fokhagyma aprítóban összedarálva, olívaolajjal összekeverve, befőttesüvegbe betöltve és tartósítás gyanánt még 3 mm olaj a tetejére. Ha egyszer az ember nekiáll fokhagymát pucolni, miért ne lehetne az mindjárt egy nagyobb mennyiség? Csak néhány perccel több. Milyen jó elővenni pl. fasírt készítéskor, vagy télen pirítós kenyérhez.


Fokhagymás, olívabogyós cukkini

Hozzávalók:
cukkini,
olaj,
fokhagyma,
olívabogyó,
só, bors, citromlé

Ez azóta készül nálam, amióta nagyobb mennyiségű cukkini terem anyukám kertjében. Nem tudtam mit kezdeni egy óriás méretű cukkinivel, napokig kerülgettem. Majd megpucoltam, kikapartam a magját, egy tapadásmentes fazékba bőven öntöttem olajat, felforrósítottam, közben a cukkinit uborka szeletelőn felszeletelten, rádobtam az olajra, átforgattam, sóztam, borsoztam és fedő alatt saját levében néhány percig pároltam. Amíg párolódott, azon morfondíroztam, hogy mivel dobjam fel. Majd a kezembe akadt a hűtőben egy fél üveg olívabogyó és fokhagyma. A bogyókat félbevágtam és néhány gerezd fokhagymát összenyomtam. Levettem a fedőt a cukkiniről és amikor már majdnem elforrt a leve, hozzáadtam a fokhagymát és a félbevágott bogyókat. Mikor már elfőtt a leve, hagytam, hadd süljön egy kicsit az olajban, és közben meglocsoltam egy kevés citromlével, majd tiszta, forró vízben átöblített befőttes üvegekbe töltöttem és fejre állítva száraz dunsztba tettem. Nagyon finom tésztára, pirítósra, húsra, grillezéshez.
Nagyon kell figyelni arra, hogy a cukkini két vége eléggé le legyen vágva. Hajlamos a keseredésre. Én most megjártam és bizony keserű lett a cukkini. Úgy mentettem meg, hogy főzés közben leöntöttem róla a levet, tésztaszűrőbe borítottam és a csap alá dugtam néhány másodpercre.


Bazsalikomos paradicsomszósz

Hozzávalók:
lucullus paradicsom
friss bazsalikom
fokhagyma,
só, bors

Valódi paradicsomból. Vettem 3 kg lucullust a piacon. Hát, nem voltam elájulva az ízétől, de eltökéltem, hogy a hétvégi nagy pizzasütéshez saját paradicsomszószt fogok használni. Meg kell, hogy mondjam, én még életemben nem ettem ilyen finom paradicsomszószt. Szó sincs róla, hogy most magamat fényezem, hanem inkább arról van szó, hogy belém hasított az a felismerés, hogy én még soha, sehol nem ettem olyan pizzát, tésztát, akármit, sem itthon, sem külföldön, ami valódi házi paradicsomszósszal lett volna elkészítve. Tartalmas lett, sűrű, aromás és egyáltalán nem savanyú.
A paradicsomokat lobogó vízzel teli fazékba pottyantottam és fél perc múlva szűrőkanállal kihalásztam őket. Egy kis késsel kikanyarítottam a szár részt és a paradicsomot egyszerűen kinyomtam a héjából. Félbevágtam őket, egy fazékba tettem, 1 ek. sóval megsóztam és kézzel összenyomkodtam. Addig rotyogtattam, amíg jó sűrű nem lett. Ez kb. másfél óra volt. 3 csokor bazsalikomról lecsipegettem a leveleket, a paradicsomra dobtam, megborsoztam és tettem bele a darált fokhagymából is. Csak mérsékelten a gyerekek miatt. 1-2 perc rotyogtatás után botmixerrel pürésítettem, még utánasóztam és forró vízzel kiöblített üvegekbe töltöttem. Pihi a száraz dunsztban és mehet is fel a stelázsira. Ha kinyitok egy üveggel, akkor úgy teszem vissza a hűtőbe, hogy felöntöm egy kevés olajjal. Így nem érintkezik közvetlenül a levegővel és nem penészedik meg.
Jövő héten veszek még néhány kiló parit, mert ez felülmúlhatatlan. Fele annyiba kerül, mint a vacak üveges szószok és legalább 4x olyan jó: sűrítő anyag nélkül is jó sűrű és az íze pedig összehasonlíthatatlan.

5 megjegyzés:

  1. Szia!

    Teljesen egyetértek veled, a saját paradicsomszósznál nincs jobb!!! Én is a hozzád hasonló módon készítem, de nem mindig turmixolom össze, olyankor a paradicsomokat (mérettől függően) 3-4 részre vágom. Ezt a darabos változatot tésztára szoktam...

    Orsi (a Pilatesről)

    VálaszTörlés
  2. Szia Orsiiii!!!! De jó, végre valaki nem csak gondolatban kommunikál velem. :)))
    Én is akarok darabosabbat csinálni, ez most a gyerekbarát, pizzára való változat. :D
    puszi,
    vera

    VálaszTörlés
  3. Meg is kívántam a pizzát... Ma azt készítettem vacsorára. (A szósz ugyan nem friss, hanem konzerv hámozott paradicsomból főtt, de így legalább gyorsan meglett. Fokhagymával, bazsalikommal, rozmaringgal... Hmm..!) Virsli csak mutatóban jutott rá, mert a kölkök gyorsabbak voltak, felfalták az előkészített "rávaló" nagy részét :). Végül sonka (azt később vettem elő), hagyma (testemmel védtem a tálat) és sajt (csodáltam is, hogy nem vették észre) került rá.

    VálaszTörlés
  4. Ja, az iménti hozzászóló névtelen én voltam. :)

    Üdv, Orsi (Pilates, tudod....)

    VálaszTörlés
  5. JÓ kis pizza lehetett!!! Én meg kénytelen voltam még egy adag paradicsomszószt főzni, mert igencsak rájártunk. :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails