Oldalak

2011. január 27., csütörtök

Let's party!

Helló Csajok! Huhhh, de jó, még időben érkeztem! Ó, elnézést, látom, az erősebbik nem is képviselteti magát a bulin. Te jó ég,  mennyi finomság! Trüffel, fánk, bonbon, kuglóf, torta, vadkabát :), azt se tudom, hogy melyiket kóstoljam meg először. Én benne vagyok egy három napig tartó buliban is, ennyi kávés különlegesség elpusztítása után kétlem, hogy tudnék aludni. :)

Én sem jöttem ám üres kézzel. Erre a különleges alkalomra egy frappáns-csajos (akkor még nem tudtam, hogy pasi is lesz a társaságban) főételt fantáziáltam Nektek, hogy együnk valami rendeset is a sok kalóriabomba előtt.  Kedvet kaptam egy kis házi füstölgetéshez, miután megnéztem Lila Füge füstölős videóját. De nem tealevelet használtam, hanem babkávét. A köret sem mindennapi. Valami olyasmi neve lehetne, hogy Babkávén füstölt kacsamell rozé karamellás sült zellerrel és vaníliás camembert szósszal. Vadítóan hangzik, ugye? Tessék, meg is mutatom:


Mennyei illata van, érzitek?
Gyorsan elmondom, hogy hogy csináltam. Nem bonyolult egyáltalán, a füstöléstől sem kell félni, bár én  majdnem úgy  izgultam közben, mint az esküvőmön. Kávés füstölést egyáltalán nem találtam a neten, úgyhogy fogalmam sem volt, hogy mi sül ki belőle. Fantasztikusan sült el! :)
Nem kell sok hozzávaló sem: kacsamell filé, 1 marék babkávé, 1 marék rizs, 1 marék barna cukor, 1 narancs héja, só, bors
A körethez pedig 2 zeller, 1 camembert, 1 dl tejszín,  fél rúd vanília kikapart magja, só, bors és cukor

Először megsütöttem tepsiben a zellert. Ettetek már sült zellert? Nem? Gyerekek, hát az valami issssteni! Aki nem szereti a zellert, garantáltan megszereti! Csak meghámoztam őket, hasábra vágtam, sóztam, borsoztam, meglocsoltam egy pici olívaolajjal, bedobtam egy tepsibe, alufóliát kanyarintottam rá, betoltam a sütőbe és 200 fokon sütöttem kb. 40 percig. Amikor jó erős zeller illat volt, levettem a fóliát, hogy kicsit megpirítsam, de nem kellett, megpirult magától.

A kacsamell filét néhány órával a sütés előtt bedörzsöltem durva szemű sóval, tekertem rá egy kis borsot, bekentem egy kis bőrápoló olívaolajjal, betekercseltem és betettem a hűtőbe. Felforrósítottam a grill serpenyőmet és a bőrével lefelé rátettem, olyan közepes hőfokon sütöttem néhány percig. Amikor tapintásra rosénak tűnt, félretettem pihenni. Amíg sült,  megágyaztam neki egy fazékban. Ne röhögjetek, azért fazékban, mert a wokomat anyukámnak adtam és csak a fazékba tudtam beletenni a mikro grillrácsát. Szóval duplán kibéleltem a fazekat alufóliával,  jól ráhagytam, hogy túllógjon a peremén. A fedőt is duplán bugyoláltam. A fazék aljára beleszórtam a rizst, a babkávét, a cukrot és a narancshéjat. Maximális hőfokra kapcsoltam, rátettem a fedőt és vártam. Közben a szívem majd kiugrott a helyéről és mindenféle gondolat kavargott a fejemben, például, hogy szólni kéne a tűzoltóknak, hogy álljanak a ház elé élesre töltött fecskendővel és ha egy lángoló hajú, megborult elméjű nőszemély közeledik hozzájuk, akkor tüzeljenek! Azaz vizeljenek!  Jaj, azt inkább ne!  Végül nem hívtam ki őket, hanem megbeszéltem magammal, hogy ha lángra kap a hajam, fejest ugrom a hóba. Végül a sem magamat, sem pedig a lakást nem gyújtottam fel. Közben diszkréten elkezdett füstölni a fazék én pedig megnyugodva szépen beletettem a kacsamellet bőrös felével felfelé, rátettem a fedőt, ráhajtottam a túllógó fóliát, levettem alacsony hőfokra a főzőlapot és beállítottam 8 percre.
Amig magában elfüstölgött, megcsináltam a camembertes mártást. A tejszínt egy kislábosba löttyintettem, beletettem a kikapart vanília magokat, csendesen forraltam egy kicsit, majd beledobáltam a felszeletelt sajtot. Habverővel addig kevergettem, amíg elolvadt a sajt, majd félretettem. Közben a zeller is megsült. Egy másik edényben cukrot olvasztottam. Sajnos nádcukrot, ami viszont nem lett szép tiszta és nem akart szálasodni sem a zelleren. A múltkor pedig olyan szép volt.
 Apropó, múltkor. Kb, két hete találtam ki ezt a karamellás sült zellert, meg a vaníliás camembert-et (jól írtam, vagy nem?). Anyósommal kóstoltattam először. Köszöni jól  van, él és virul, hehehe. Szóval, ő nem szereti a zellert, de ez annyira ízlett neki, hogy azt mondta, tegyem el előle, mert megeszi az egészet.
Na, hol is tartottam?  Ja igen. Miközben olvadt a cukor, felébredt a gyerekem, úgyhogy rohangáltam az odaégni készülő cukor és a gyerekszoba között. A főzőlap is csipogott, hogy lejárt az idő. A fazékkal gyorsan kirohantam, letettem a hóba, csak ott mertem levenni a fedőt. Isteni égetett cukros, kávés narancsos füstös illat áradt belőle! És tényleg nem is füstölt annyira. Tányérra rendeztem a zeller hasábokat és  meglocsoltam a karamellel.  Kicsi pihentetés után felszeleteltem a húst és elrendeztem a tányéron. Tényleg, ez még rozé vagy már nem annyira? Jól van na, most csináltam életemben először.  Mindenesetre finom lett, meg kell hagyni. Kicsit füstös, kicsit kávés, kicsit narancsos. Ellenállhatatlan. Aztán már csak annyi időm volt, hogy gyorsan kisminkeljem magam, belebújjak  a tűsarkúmba, beugorjak az autóba és elszáguldjak ide a buliba. Bocs, egy kicsit sokat beszéltem.

Jut eszembe, tudjátok, milyen izgalmas, amikor a roppanós, karamellás zeller találkozik a szátokban a vaníliás camemberttel? Na, gyertek, kóstoljátok meg!




Mindjárt jövök, csak kiszaladok az autóhoz és behozom a desszertet!




Ja, itt a fazék is, benne az összeégett cuccal

19 megjegyzés:

  1. Ááááá, ez irtó nagy fless!!!
    De hol vagy már a desszerttel? Mind rád várunk! :D

    VálaszTörlés
  2. Ez isteni lehet!
    Látogass el hozzám, küldtem Neked valamit!

    VálaszTörlés
  3. Mindenkinek nagyon köszönöm!

    Erika, atyaég, köszönöm szépen! Már ki sem látszom a rengeteg díjból! :) De ez legyen a legnagyobb bajom, nem igaz?

    VálaszTörlés
  4. valaki máshoz írtam szerintem a neked szánt hozzászólásom, mert itt biztos, hogy nincs és elküldeni biztos, hogy elküldtem :)) de akkor mégegyszer: szóval a szülinapomra biztos meghívlak :)) isszonyatosan izgalmas kaját rittyentettél!!!!!! de a poharat a nagy sietségben lökted fel? :))))

    VálaszTörlés
  5. Akkor az a valaki most nagyon örül a hozzászólásodnak. :)))). Azt akarod mondani, hogy van bőven időm kifundálni a szülinapi menüdet? :)))))) A poharat azért löktem fel, mert előtte kiürítettem a tartalmát és amikor le akartam tenni az asztalra, megszédültem. :))))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon kreatív vagy Vera! Csak úgy szárnyalsz. Gratulálok a fenséges vacsora költeményhez.:)Azt hiszem a legközelebbi talira ki kellene bérelni valami üres termet és megbízni téged meg Dorkát a vacsora elkészítésével. :)

    Dinus

    VálaszTörlés
  7. Köszi Dinuskám! Én benne vagyok, tudok is egy ilyen helyet. ;)

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok! Egyébként én is küldtem 3 részből álló desszertet és mindegyikbe erős kávé főtt. Lavazza. :) Aznap majdnem 3-ig fent voltam. :)
    Anita, www.kavecsokolade.blogspot.com

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen a gratulációkat!

    VálaszTörlés
  10. Szia! Sok szeretettel gratulálok!!!!

    VálaszTörlés
  11. Salsa, gratulálok, nagyszerű recept, ezt is ki kell próbálnom. A karamellás sült zellerért külön piros pont:)

    VálaszTörlés
  12. Köszi Zsé! Te is fantsztikus édességeket kreáltál! A zellert próbáld ki, nagyon izgi! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails