Néhány hete a gasztroblogok között mazsolázgattam és felfigyeltem egy posthoz kapcsolódó hozzászólásra. Az volt a lényege, hogy a gasztrobloggerek miért nem írják meg, ha valamelyik főztjük nem sikerült jól, nem volt jó íze, stb. stb. Akkor gondoltam, hogy indítok egy ilyen rovatot Bakik a konyhámban címmel. Bár elég jól eltájékozódom a konyhában, van ami nekem sem szokott jól sikerülni. No, ezentúl be fogok számolni az elfuserált főztjeimről. Szerencsére azért nincs túl sok.
De itt van mindjárt példának okáért a macaron.
Szemmel láthatóan ez még nem az, aminek lennie kell. De azért megszavazom magamnak, hogy elértem Macaronia birodalom határát. Kicsit kacska, kicsit lapos, még a ganache-t is elbénáztam, de az enyém! Ez a tipikus ronda, de finom kategória.
Volt már egy macaronos postom, azóta kb. 6-8 alkalommal futottam neki, elhasználtam kb. 25 tojásfehérjét, másfél kiló mandulát, meg egy jó nagy adag cukrot, átolvastam ezer és ezer macaron leírást és nem találtam a hibát. Aztán egyszer bevillant valami! Én hülye túldaráltam a mandulát, kicsapódott benne az olaj, ettől pedig nagyon híg lett a massza, teljesen elfolyt a tepsin és persze meg sem emelkedett!!!
Tessék nézni, ha valakinek ismerős a jelenség, joggal gyanakodhat erre. Úgyhogy a következő 2-3 adagot már úgy daráltam, hogy amikor a mandula kezdett a kávédaráló széléhez tapadni, lekapcsoltam. Ezt már fél sikerként könyvelem el.
Szóval, az első akadályt legyőztem, jöhet a következő: a sütő hőfoka. Vettem egy sütőhőmérőt, hogy lássam, mi a helyzet. Siralmas. A sütőm csak légkeverésen tud pontos hőfokot produkálni, sima alsó-felsőn nem tud visszamelegedni. A sütőajtó kinyitásakor ugyanis azonnal 20 fokot esik a hőmérséklet! Úgyhogy a következő projekt a sütő hőfokának eltalálása. Arra gondoltam, hogy 20 fokkal többre állítom be, így amikor kinyitom az ajtót, az alatt az idő alatt, amíg betolom a sütőt, pont a megfelelő 160 fokra esik vissza. Reményeim szerint.... A másik pedig, hogy el kell találjam azt a pontot, amikor már kinyithatom a sütőajtót (a 130 fokra való visszahűtés céljából) és a makik már önállóan megállnak a lábukon és nem zuhannak össze. Mert a sütőben ezek a makik is magasabbak voltak ám! Apropó, sütött már valaki macaront légkeveréssel?
Hol vagyok még a gyönyörű Luxemburgerliktől (svájci macaron)???? Bruhahahahahahaha!!!! :)))))) (Egyes bloggyűjtő oldalak az utolsó képet jelenítik meg, majd figyelem ahogy rávetitek magatokat a blogomra :))))))) Sajnos nem én sütöttem és nem én fotóztam. Nem is tudom, melyiket sajnálom jobban.
Kép innen
Macaron guruktól halkan kérdezem, mi lenne, ha egy molylepke leheletnyi szódabikarbónát belecsempésznék a masszába?
Ha valakinek ez az egész most totál kínaiul hangzott, akkor segítségképpen itt van egy kis macaron irodalom.
A macaron története és lelőhelyek.
Macaron guruk:
http://piszke.blogspot.com/2009/06/macaroon-ia-i.html
http://renidani.blogspot.com/search/label/macaronhttp://franciaulenni.blogspot.com/2010_02_01_archive.html#7544977050166096818
Vörösváriak, Nektek csak Solymárra kell átugranotok a Zazzi-ba! ;) Állítólag az egyik legjobb!
Jaj, annyira a szívemből szóltál!!! Én is több órát töltöttem már az irodalom átnyálazásával, és bár eddig csak kétszer ugrottam neki, de mindkétszer kuka lett a vége :( Pedig amióta a bécsi Oberlaa-ban megkóstoltam, hát az a kávés meg a mogyorós, és a málnás... csak valami távolról hasonlónak is örülnék!
VálaszTörlésKomolyan mondom, Te már Macaroniában vagy, ezek nagyon szépek lettek!
Szerintem szépen alakul a macaron projekted! :)És nekem így is tetszenek!
VálaszTörlésÉn amúgy neki sem merek állni! :)
Erinacea, nekem szerencsém van, van körülöttem három pasi, akit egyáltalán nem érdekel, hogy néz ki :). Még egy sem végezte a kukában.
VálaszTörlésKöszi Adri! Próba szerencse, nekem az első lett a legjobb ezen kívül. Tudod, a szűz kéz..
Salsa! szerintem nagyon szépek lettek! Amúgy nekem is volt néhány sikertelen akcióm, aztán idővel kitapasztaltam a sütőmet, meg ahogy Te írod a liszt finomságát. Ja és én mindig légkeveréssel sütöm (130-140 fok), de olvastam mások nem úgy sütik.
VálaszTörlésSzia Colors in the Kitchen! Köszi! Igen, olvastam nálad a légkeverést, legközelebb kipróbálom.
VálaszTörlés