Oldalak

2011. január 16., vasárnap

Bakik a konyhámban - Folytatódik a macaron láz



Néhány hete a gasztroblogok között mazsolázgattam és felfigyeltem egy posthoz kapcsolódó hozzászólásra. Az volt a lényege, hogy a gasztrobloggerek miért nem írják meg, ha valamelyik főztjük nem sikerült jól, nem volt jó íze, stb. stb. Akkor gondoltam, hogy indítok egy ilyen rovatot Bakik a konyhámban címmel. Bár elég jól eltájékozódom a konyhában, van ami nekem sem szokott jól sikerülni. No, ezentúl be fogok számolni az elfuserált főztjeimről. Szerencsére azért nincs túl sok.

De itt van mindjárt példának okáért a macaron.
Szemmel láthatóan ez még nem az, aminek lennie kell. De azért megszavazom magamnak, hogy elértem Macaronia birodalom határát. Kicsit kacska, kicsit lapos, még a ganache-t is elbénáztam, de az enyém!  Ez a tipikus ronda, de finom kategória.
Volt már egy macaronos postom, azóta kb. 6-8 alkalommal futottam neki, elhasználtam kb. 25 tojásfehérjét, másfél kiló mandulát, meg egy jó nagy adag cukrot, átolvastam ezer és ezer macaron leírást és nem találtam a hibát. Aztán egyszer bevillant valami! Én hülye túldaráltam a mandulát, kicsapódott benne az olaj, ettől pedig nagyon híg lett a massza, teljesen elfolyt a tepsin és persze meg sem emelkedett!!!

Tessék nézni, ha valakinek ismerős a jelenség, joggal gyanakodhat erre. Úgyhogy a következő 2-3 adagot már úgy daráltam, hogy amikor a mandula kezdett a kávédaráló széléhez tapadni, lekapcsoltam. Ezt már fél sikerként könyvelem el.


Szóval, az első akadályt legyőztem, jöhet a következő: a sütő hőfoka. Vettem egy sütőhőmérőt, hogy lássam, mi a helyzet. Siralmas. A sütőm csak légkeverésen tud pontos hőfokot produkálni, sima alsó-felsőn nem tud visszamelegedni. A sütőajtó kinyitásakor ugyanis azonnal 20 fokot esik a hőmérséklet! Úgyhogy a következő projekt a sütő hőfokának eltalálása. Arra gondoltam, hogy 20 fokkal többre állítom be, így amikor kinyitom az ajtót, az alatt az idő alatt, amíg betolom a sütőt, pont a megfelelő 160 fokra esik vissza. Reményeim szerint.... A másik pedig, hogy el kell találjam azt a pontot, amikor már kinyithatom a sütőajtót (a 130 fokra való visszahűtés céljából) és a makik már önállóan megállnak a lábukon és nem zuhannak össze. Mert a sütőben ezek a makik is magasabbak voltak ám!  Apropó, sütött már valaki macaront légkeveréssel?

Hol vagyok még  a gyönyörű Luxemburgerliktől (svájci macaron)???? Bruhahahahahahaha!!!! :)))))) (Egyes bloggyűjtő oldalak az utolsó képet jelenítik meg, majd figyelem ahogy rávetitek magatokat a blogomra :)))))))  Sajnos nem én sütöttem és nem én fotóztam. Nem is tudom, melyiket sajnálom jobban.


Kép innen

Vajon mitől nőnek meg ekkorára?????? Tudom, hogy kisebb az átmérőjük, mint francia testvérüké (remélem, most senkit nem sértettem meg), de akkor is, mitől ilyen szép domborúak?

Macaron guruktól halkan kérdezem, mi lenne, ha egy molylepke leheletnyi szódabikarbónát belecsempésznék a masszába?

Ha valakinek ez az egész most totál kínaiul hangzott, akkor segítségképpen itt van egy kis macaron irodalom.
 A macaron története és lelőhelyek.

Macaron guruk:
http://piszke.blogspot.com/2009/06/macaroon-ia-i.html
http://renidani.blogspot.com/search/label/macaronhttp://franciaulenni.blogspot.com/2010_02_01_archive.html#7544977050166096818


Vörösváriak, Nektek csak Solymárra kell átugranotok a Zazzi-ba! ;) Állítólag az egyik legjobb!

5 megjegyzés:

  1. Jaj, annyira a szívemből szóltál!!! Én is több órát töltöttem már az irodalom átnyálazásával, és bár eddig csak kétszer ugrottam neki, de mindkétszer kuka lett a vége :( Pedig amióta a bécsi Oberlaa-ban megkóstoltam, hát az a kávés meg a mogyorós, és a málnás... csak valami távolról hasonlónak is örülnék!
    Komolyan mondom, Te már Macaroniában vagy, ezek nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem szépen alakul a macaron projekted! :)És nekem így is tetszenek!
    Én amúgy neki sem merek állni! :)

    VálaszTörlés
  3. Erinacea, nekem szerencsém van, van körülöttem három pasi, akit egyáltalán nem érdekel, hogy néz ki :). Még egy sem végezte a kukában.

    Köszi Adri! Próba szerencse, nekem az első lett a legjobb ezen kívül. Tudod, a szűz kéz..

    VálaszTörlés
  4. Salsa! szerintem nagyon szépek lettek! Amúgy nekem is volt néhány sikertelen akcióm, aztán idővel kitapasztaltam a sütőmet, meg ahogy Te írod a liszt finomságát. Ja és én mindig légkeveréssel sütöm (130-140 fok), de olvastam mások nem úgy sütik.

    VálaszTörlés
  5. Szia Colors in the Kitchen! Köszi! Igen, olvastam nálad a légkeverést, legközelebb kipróbálom.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails