Oldalak

2011. január 4., kedd

Tejkrém desszert gyerekeknek


Bárányhimlősöknek pedig egyenesen kötelező :). Pedig nem akartam édességgel indítani, volt belőle elég az ünnepek alatt, sőt. Ráadásul mind rám rakódott, pedig nem is ettem meg 4 kg sütit :(   (Még  még el kell használnom fél doboz mascarponet, 1 adag marcipán masszát, meg egy bögre tojásfehérjét...)
Szóval, kellett gyártanom egy kis gyógyító finomságot a vakaródzó elsőszülöttemnek, és arra gondoltam, hogy  megcsinálom azt a finom bolti vaníliás-mogyorós réteges gyerekdesszert otthoni változatát. Majdnem olyan lett, mint a gyári, csak kimaradt belőle néhány alkotóelem, pl. az E..., meg az E... Csak egy kis tej, tejszín, vanília, cukor, keményítő és kakaópor kell hozzá. Meg jó lenne bele a mogyoró kivonat, ami nekem nincs, úgyhogy mandula kivonattal helyettesítettem.  Így sem volt rossz.  Pont úgy kell csinálni, mint a pudingot, ha egy kicsivel több keményítő kerül bele, tulajdonképpen puding lesz belőle.
Rákerestem egyébként a mogyoró kivonatra, épp úgy kell csinálni, mint a vanília kivonatot, csak a mogyorót meg kell pirítani a sütőben egy kicsit, hogy felszabaduljanak benne az aromák. Ki is fogom próbálni, mondjuk jövő karácsonykor :D.

Hozzávalók (4 nagy adag)
,
1 l tej + kb. 1 dl
200 g tejszín
6-7 ek. cukor
1 rúd vanília
1,5 ek kakaópor
4-5 ek. étkezési keményítő
1 tk. mogyoró v. mandula kivonat (elhagyható)

A tejet egy vastag falú lábosban feltettem főni, hozzáöntöttem a tejszínt, beletettem a vanília kikapart magját és a hüvelyét is, majd forráspont alatt tartottam úgy tíz percig. Aztán elővettem egy másik lábost és a felét átöntöttem oda. A tejes felével indítottam: beletettem kb. két evőkanál cukrot és oldódásig kevertem. Egy kis tálban elkevertem két púpozott evőkanál keményítőt néhány evőkanál hideg tejjel és a meleg vaníliás tejhez adtam. Folyamatos keverés mellett besűrítettem, kettőt rottyant és már vittem is ki a teraszra hűlni.
A csokishoz: 3 ek. cukrot egy kis edénykében elkevertem a kakaóporral és hozzáadtam a forró tejből néhány evőkanállal, csomómentesre kevertem és a tejhez adtam. Két csapott evőkanál keményítőt (a kakaó önmagában is jól sűrít) egy kis hideg tejjel elkevertem és a kakaóhoz adtam.  Folyamatosan kevertem, majd miután besűrűsödött, hozzáadtam a mandula kivonatot. Ezt az adagot is kivittem hűlni, majd miután kihűltek, hideg vízzel elöblített tálkákba adagoltam.
Néhány hónapja már elkészítettem a prototípusát, akkor maradék rizstejből. Úgy is nagyon finom volt. Remek nyalánkság lehet az ételallergiásoknak:  tojás-, tej- és gluténmentes. 

7 megjegyzés:

  1. jól sejtem, hogy bár korán reggel van, már tegnapról hűlt helye az egésznek?

    VálaszTörlés
  2. Kb. öt percig tartott. A kicsi zokogott, mialatt fényképeztem. :)

    VálaszTörlés
  3. Bár már nagyon nem vagyok gyerek, de azért kérhetek? :)

    VálaszTörlés
  4. Mármint ami a koromat illeti :) a lelkem az már más kérdés :))

    VálaszTörlés
  5. Gyermeki lelkű felnőttek is benevezhetnek! :D

    VálaszTörlés
  6. Ha bárányhimlős leszek, nálad szeretnék lenni.. :DDD Nagyon jó lehet!!!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails