Oldalak

2011. február 7., hétfő

Egy kis keleti csemege csigába tekerve, rózsavízzel megáldva


Gordon Ramsay készített valami hasonlót, amit egy villanás erejéig láttam a Paprika tv-n  hetekkel ezelőtt az anyukáméknál. De szó szerint  csak egy villanás volt. Nekünk nincs zajládánk, akarom mondani zajlapunk,  úgyhogy naprakésznek nem lehet nevezni  engem a különböző főzős műsorokat és sztárséfeket illetően és még az ismétléseket sem tudom megnézni, hogy képben legyek. Még jó, hogy nem csak a tv-ben lehet velük találkozni. Szóval az alatt a villanás alatt Gordon bácsi - érdekes a gyerekem azonnal felismeri és még a nevét is tudja :) - épp leveles tésztát kent meg vajjal, locsolt meg mézzel, szórt rá diót, mazsolát, meghintette barna cukorral, fahéjjal, feltekerte, felszeletelte, sütőlemezre tette és megsütötte. Közben szót ejtett valami rózsavizes habról is és egy nyakigláb ügyetlen fickót hordott éppen le finoman szólva, aki nem nézett ki szakácsnak.  Jó, annyira nem volt durva, mint amilyennek egy másik villanás alatt láttam úgy másfél éve a szomszéd tévéjén :). Mintha egy családdal főzött volna együtt egy hiperpuccos éttermi konyhán. Rémlik valakinek valami?

Szóval tegnap kora délután vendégségbe igyekezvén fogtam egy fél kilónyi leveles tésztát. De nem ám vacak E-klubos boltit, hanem igazi eská leveles tésztát, amiért ezer hála és köszönet Édes és Keserűnek ! Ég és föld a két tészta! Szóval kinyújtottam a tésztát, meglocsoltam mézzel, szórtam rá pisztáciát, fügét, kandírozott narancshéjat, reszeltem rá napraforgós halvát és fahéjat. Tudja valaki, hogy mi az a halva? Pláne, milyen a napraforgós halva? Nem? Ha legközelebb hozzájutok gyerekkorom és felnőttkorom kedvenc csemegéjéhez, önuralmat gyakorlok és nem falom fel azonnal, hanem megmutatom Nektek!
Ja, és csináltam hozzá persze egy kis rózsavizes habkrémet. Vagy krémhabot. Vagy valami ilyesmit.

Hozzávalók 25 db kisebb csigához

1/2 kg leveles tészta
2 ek méz
10 dkg apróra zúzott (nem darált!) pisztácia
10 dkg apróra vágott füge
2 ek kandírozott narancshéj
1 ek barna cukor (halva helyett)
őrölt fahéj

A tésztát a fent lekörmöltek szerint megcsinálom, a rúdból kb. másfél centis szeleteket vágok és sütőpapírral leterített sütőlemezre teszem a csigákat. 180 fok légkeverésen előmelegítem a sütőt és légkeverés nélkül sütöm világos pirosra. Nagyon sötét ne legyen, mert keserűre ég az alján  a sok finomság.


A krémhez pedig fogtam egy kis doboz tejszínt, 2-3 ek kanál mascaropnet, két 2-3 ek porcukrot és kb. 2-3 teáskanál rózsavizet. A tejszínt a porcukorral elkezdtem felverni majd hozzáadtam a mascarponet és kb. fél teáskanalanként a rózsavizet. Vigyázni kell, nehogy párfőm ízű legyen a krém. Mascarponet azért tettem bele, hogy egy kicsit testesebb legyen az a krémszerűség.  Jó volt így együtt, na.

A napraforgós halva egyébként kakukktojás, mert az bolgár, illetve román, azt hiszem még orosz is. A szezámmagos a keleti, de én azt a keserű íze miatt nem szeretem. 

10 megjegyzés:

  1. Ez aztán különlegesen hangzik, megkóstolnám! Nekem is van ilyen sálam :)))

    VálaszTörlés
  2. Tényleg? Honnan kaptad? Képzeld, én egyenesen Vietnamból. :) De sejtettem, hogy a globalizációnak köszönhetően nem én vagyok az ország egyetlen ilyen sáltulajdonosa. :)

    VálaszTörlés
  3. Ehhez hasonló sálam Kínából származik. De az azért kicsikét más.
    Titta szerencse a halva kihelyettesíthető.
    Gyerekkorom relatív sokat fogyasztott édessége volt egy pontig. Mikoris betelt a pohár. Ami azóta sem ürül. Olyannyira nem, hogy az enyémkölkek itthon nem is ettek ilyent.
    De ez a csigusz....csigabigázza az ízlelőbimbóim. Csak fájdalom nekik, ma nem ez van tervbe véve.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon komoly csigák lettek a leveles tésztából, ehhez tényleg bűn lenne a boltit használni :)

    VálaszTörlés
  5. Eszméletlenül jól néz ki, te úristen, megfagyott a számban a párizsis zsömle-reggeli, mert túlságosan nagy a kettő közötti kontraszt. Szeretném csukott szemmel hinni, hogy a reggelizőasztalom helyett egy fülledt arab kávézó teraszán megállíthatatlanul közeleg egy vagy több ilyen csiga egyenesen Hasszán kezei közül :))) jesszus, nem is nézem tovább...

    VálaszTörlés
  6. Micsoda szépséges csigák, és milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  7. Kicsit megkésve, de gratulálok a kávés receptedhez! Ha ilyen jó formában vagy, találtam egy másik versenyt, ahol megmutathatod magad, ha kíváncsi vagy hogy főznek a Costesben csak egy recept választ el tőle:) Sok sikert! http://apps.facebook.com/fagorhufozdmeg/

    VálaszTörlés
  8. Ne haragudjatok, csak most értem ide.

    4Gyerek, én még nem tudtam azt a mennyiséget elfogyasztani, amitől halva undorom lenne. :) Valószínűleg nem is fogom ennek a határait feszegetni, különben még úgy járnék, mint Micimackó és beszorulnék az ajtó tokba. :)))

    igorkám, ne haragudj, hogy párizsis zsömle evés közben mertelek zavarni ezzel. :)))

    Édes és Keserű, Csibe, köszi!

    Édes fogadalom, köszönöm szépen és köszi, hogy szóltál a receptversenyről!

    VálaszTörlés
  9. köszi a küldeményt ,/fiam szokott venni halvát ,szeretjük :)/ nagyon jol néz ki köszike :DD

    VálaszTörlés
  10. Szívesen, Anyuska! Hol vesz a fiad halvát és milyet, szotyisat?

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails