Hozzávalók:
30 dkg natúr gomolya sajt
5 dkg kesudió2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa ( én egy vastag, tömzsi, édeskés "bécsi" répát használtam)
2 közepes zeller
2 közepes cékla1-2 ek fehérborecet
1 gerezd fokhagyma1 kiskanál méz
olaj, só, bors, egy kevés keményítő
A zöldségeket megpucoltam és hasábokra felszeleteltem. Egy tepsibe tettem őket, a céklát a tepsi egyik sarkába kotortam, mert nem akartam, hogy minden magenta színű legyen. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, letakartam alufóliával és 220 fok+légkeverésre betettem a sütőbe. Kb. 45 perc múlva levettem a fóliát és a hőfokot, majd néhány perc alatt megpirítottam őket egy kicsit.
Amíg a zöldségek puhultak, addig megcsináltam a mártást. Most pontos mennyiségeket nem írok, mindenki a saját szája íze szerint adagolja a hozzávalókat. Egy tálba reszeltem a fokhagymát, hozzáadtam a mézet, sóztam, borsoztam és hozzáadtam egy-másfél evőkanál fehérbor ecetet. Összekutyultam és öntöttem hozzá kb. fél deci olívaolajat és újra összekutyultam. Még egy pici vizet is tettem hozzá, mert nem vagyok túl jó barátságban semmilyen ecettel.
Amikor a zöldség már a pirítás stádiumába ért, elővettem a sajtot. Kb. másfél centis szeletekre vágtam és leitattam róla papírtörlővel a nedvességet. A kesudiót egy zacskóba tettem és párszor végig gurítottam rajta a sodrófát, hogy összetörjenek a szemek. Biztos, ami biztos alapon a sajtszeleteket átsimogattam egy kis keményítővel, mert féltem, hogy szétesnek sütés közben. Egy serpenyőben kevés olajat hevítettem, beleszórtam egy kis kesudiót és ráfektettem a sajtszeletet. Fordítólapáttal kicsit megnyomkodtam, majd fél perc után átfordítottam. A kesudió szépen beleolvadt a sajtba és a sajt sem esett szét. Óvatos voltam, ezért szeletenként sütöttem és csak oda szórtam a kesudióból, ahova a sajtszeletet tettem. Így is áttöröltem a serpenyőt egyszer, mert a lepotyogott magok nagyon megégtek.
A bécsi fehérrépa kérdést pedig passzolom, hittem a zöldségesnek, aki így hívta és azt mondta, hogy nem fás és édes. Igaza volt. Rákerestem, de semmi értékelhetőt nem találtam.
A stafétát is passzolom igorkának és Csibének. :) Jó főzőcskézést csajok! (Azért nem 3-nak, nehogy túl hamar körbeérjen. :))
Grillezett sajtidból én is eszegettem volna, szeretem.
VálaszTörlésde a zeller....még szokom a gondolatot pár évig. zökdséglevesbe, apróra vágva más zöldségekkel együtt elmegy, no de darabosan? dúl bennem a gyerekkori emlék, mikor nagyapám zellert préselt, s a levét kiöntvén pohárba, így szólt: ezt most meg kell innod. na ja. megittam. évekig még a zellerzöldre sem néztem rá.
Ez gyönyörű!
VálaszTörlésKöszönöm a csatlakozást.
már megint eltűnt a hozzászólásom...velem van a baj egyértelműen:)
VálaszTörlésszóval azt írtam, hogy a stafétát, ezúton is köszönöm és azzal együtt egy zóna adagot átvennék a fenti receptből, mert eszméletlen jól néz ki :)
4Gyerek, sajnálom, hogy ilyen negatív élményed kapcsolódik a zellerhez. Nem csoda, ha rá se bírsz nézni. Egyszerűen hagyd ki, ami nem megy, azt nem kell erőltetni.
VálaszTörlésAlíz, én köszönöm!
igorom, a zóna adagot már nem tudom biztosítani, de a receptet viheted! :)
Szia!
VálaszTörlésIsmét küldök valamit, aminek remélem örülsz!
Epercsók