Oldalak

2011. január 6., csütörtök

Szegény ember vacsorája


Megnyugtatok mindenkit, nem majom agyvelő van a tálkában (mert a férjem szerint annak néz ki), hanem sima, mezei dinsztelt lilahagyma. Azért hívom így, mármint szegény ember vacsorájának, mert végtelenül egyszerű és olcsó étek. Gondolom, régebben sokszor került az asztalra, mostanában talán kevésbé. Nálunk gyakori vendég, én egyenesen rajongok érte. Férjem már akkor lecsapott erre az adagra, amikor a serpenyőben hűlt, a nagyobbik fiam is eszeget belőle időnként.  Különösen jólesik a sok flancos karácsonyi ételköltemény és sütemény után. Semmi más dolog nincs a hagymával, mint félkarikákra vágni, enyhén megsózni, bő olajban közepes lángon/hőfokon gyakori kevergetés mellett szép puhára, üvegesre dinsztelni. Így kezdődik a lilahagyma lekvár is. Melegen is isteni, de az édes íze akkor érződik igazán, miután kihűlt, ereje pedig szelídül, fantasztikusan zamatos. Az olaj, amiben sült, szintén megér egy misét. Töltsétek át egy kis befőttes üvegbe, jó lesz reggelire a maradék kenyér mellé egy bögre teával. Jó étvágyat!


A kenyér pedig a DNK kenyér "gyökérkenyeresített" változata. Mielőtt kiborítom a tésztát, egy tálcára lisztet és magokat szórok, a tésztának pedig csak a felét borítom ki. Hajtogatás közben is megszórom a magokkal, így jut mindenhova. Hosszú formára alakítom és kétszer-háromszor megtekerem. A másik darabbal ugyanígy. Kacsasütő jénaiban sütöm mindkettőt egyszerre, egymás mellett úgy, hogy egy kb. 5 cm magasra összehajtogatott szilikonos sütőpapírt teszek közéjük. A DNK kenyér receptje. Nem kell dagasztani, a magukat antitalentumnak tartók is nyugodtan elkezdhetik :).

18 megjegyzés:

  1. Tetszik a hagyma, de a kenyered még inkább :) Nagyon jó ötlet, hogy kettőt sütsz egyszerre, meg jó a gyökeresítés is.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! 4 bögréset csinálok ilyenkor, a 3 bögrés nagyon szétterülne és csak egy nagy lapos lepény lenne belőlük.

    VálaszTörlés
  3. Majom agyvelő:)) Amúgy finom lehet, és nagyon guszta az a kenyér!

    VálaszTörlés
  4. Köszi! Nyáron úgy szoktam csinálni, hogy az egyikbe szárított paradicsomot és összetépett bazsalikom leveleket teszek, a másikba egy kis olajos zúzott fokhagymát és mindkettőt nagyszemű sóval szórom meg. Grillezésnél a kenyerek fogynak a legjobban.

    VálaszTörlés
  5. Az ötlet is és a kép is csodás :-)
    Ez az emeletes kenyér is nagyon tetszik, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Köszi!
    Hű, nem egymásra rakom a tésztákat, hanem egymás mellé! Mindjárt javítom!

    VálaszTörlés
  7. ööö...és nem puffaszt a dinsztelt hagyma? engem baromira, s utána (na jó, fantáziára bízva a többi)

    VálaszTörlés
  8. Nem, kicsit talán égett tőle a gyomrom, de bevállalom :).

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szeretem, anyukám, ha tölteléket csinál, mindig eleszegetem ezt az alapot:DD
    Szeretem , olyan finom édeskés.Jó, na:D
    AZ ötlet pedig különösen!

    VálaszTörlés
  10. Kicsit aggasztó, hogy Andris tudja milyen a majomagyvelő :))))) isstenien néz ki a kenyered meg ez a szinte levendulaszinűvé szelídült csoda!!! tényleg egy kis levendula bele? :))))))))

    VálaszTörlés
  11. Hmmm, ez igazán nagyon finom, és pont az egyszerűsége miatt a legfejedelmibb! :)
    Még a majom agyvelő is! :D :D

    VálaszTörlés
  12. Dió, én is mindig több hagymát dinszteltem főzéskor, hogy jusson a kenyérre is.

    igorom, sose lehet tudni, mit adnak neki a menzán :) Bár a színe tényleg passzol a levendulához, azért én ezt most kihagyom belőle, a több kevesebb elvet szem előtt tartva. De talán a lilahagyma lekvárba belecsempészek legközelebb egy kicsit ;)

    Ildi, pont így gondolom én is!

    VálaszTörlés
  13. Tegnapelőtt olvastam, tegnap és ma reggel is sütöttem, mi az? Igen, ez a kenyér! Nagyon finom!!! Napraforgó-, len- és szezámmaggal próbáltam ki, következőt oregánós-szárított paradicsomosra tervezem... Aztán fokhagymásat, olajbogyósat is. Jaj nekünk! :)

    VálaszTörlés
  14. De jó, hogy kipróbáltad, Orsi! BB-nek is ígérem már egy ideje, csak nem visz rá a lélek, hogy ötkor felkeljek kenyeret sütni. :)

    VálaszTörlés
  15. Ja, és hát igen, rá lehet szokni nagyon, aztán a fölös kilók is nagyon rászoknak az ember lányára. :(

    VálaszTörlés
  16. A tegnap készült paradicsomos-oregánósból a lázas, mandulagyulladásos lányom is befalt vacsorára két vastag szeletet... (Már ezért megérte!)
    Ma (Pilates után) egy "sima" fehéret és egy köményes-rozsosat készítettem. Lassan beindul a nagyüzem... XD

    VálaszTörlés
  17. Szuper vagy, Orsi! Vigyázz, nehogy pilates után ott kelljen maradnod a zsírégető órán is! :))))

    VálaszTörlés
  18. Azt hiszed, jut nekem? Ezek megeszik az összeset! De tényleg!!! :D Majd kizavarom őket futni!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails